2011 yılında en sevdiğim lezzet adreslerinin başında gelen Kalamış'taki Pae's Traditional Fish and Chips, o zamanlar istediği başarıyı yakalamıştı. O günden bu güne binlerce müdavime hizmet veren mekan, temmuz ayından itibaren Göztepe Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi'ndeki yeni yerinde müşterilerine hizmet vermeye başladı. Yeni mekana girdiğim an eski konsepti yakalamış olması oldukça etkileyiciydi.



Tarzını ve mönüsünü değiştirmeden aynı şekilde hizmet veren Pae's Traditional Fish and Chips'in klasik mönüsü cod (morina) balığı başta olmak üzere, Saithe (mezgit) palamut, iskorpit ve hamsi, İngiliz geleneklerine uygun yapılan ürünlerde balıklar kılçıksız ve derisiz olarak kullanılıyor. Kızartmaya alternatif olarak sezon balıkları ızgara servis ediliyor.


Bir önemli detay da balık kokusu sevmeyenler için Cod (morina balığının)-kokusunun olmaması sebebiyle- balık yemeyen genç, yaşlı ve çocukların balığa karşı ilgisini artıyor.



Pae's Traditional Fish and Chips'in müdavimleri arasında, hayatı boyunca balık yememiş 40 yaşından sonra Cod &Chips deneyimiyle balıkla tanışmış kişiler, anne adayıyken doktor tavsiyesiyle ilk kez deneyimleyip anne olduktan sonra çocuklarını sıkça getiren anneler, film, dizi oyuncuları, ses sanatçıları, tiyatro oyuncuları, yazarlar, kulüp yöneticileri, futbolcular, üniversite yıllarını İngiltere'de geçirmiş ve geçmişi anmak isteyenler, İngiliz başta olmak üzere birçok yabancı Fish&Chips severler var.



Özellikle başta Dr. Mehmet Öz olmak üzere, birçok hekim son dönemlerde sağlıklı beslenme denildiğinde Norveç menşeli Cod (morina) balığından söz etmektedirler. Bunun sebebi de Morina balığı selenyum, sodyum ve potasyum açısından zengindir, ayrıca D ve B12 deposu olması tercih edilmesindeki en büyük etken bence.



Pae’s Traditional Fish and Chips'in ürün yelpazeleri içinde bulunan Cod &Chips için balıklarını anlaşmalı oldukları ithalatçı firmadan tedarik ediyorlar ve tamamen ‘’sea frozen’’ olan balıklar avlanıldığı an gemide işlenip taze taze paketleniyormuş.


Pae’s Traditional Fish and Chips ile ilgili olarak kısaca bilgi vermek gerekirse 1860'lı yıllarda Birleşik Krallık'ta Oldham Mancehester'da ortaya çıkmıştır ve günümüzde dünyanın birçok ülkesinde on binlerce Fish and Chips satan mekan var.


Balığını sunumu yurtdışında farklıymış. İngiltere’de genelde Cod, Haddock, Saithe balıkları kullanılıyormuş, Batter sosa batırılan fileto balıklar derin kızgın yağda kızartılarak, yanında elde doğranmış patates kızartması, bezelye püresi, tartar sos ve malt sirkeyle servis ediliyormuş.




Yolunuz Göztepe'ye düşerse, deniz ürünleri seven biriyseniz ya da farklı lezzet deneyimi yaşamak isterseniz Pae’s Traditional Fish and Chips'in taze balıklarını ve enfes patates kızartmasını denemenizi mutlaka tavsiye ederim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR