Yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlayan Özgörkey Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Armağan Özgörkey, ayrıca Türkiye Binicilik Fedarasyonu Başkanı. İşten arta kalan zamanlarında at binen Özgörkey ile iş hayatı ve sosyal hayatına dair konuştuk




Röportaj: Reşit ÖZET



Özgörkey Holding'in yatırımlarından bahseder misiniz?




Özgörkey Holding'in en büyük yatırımı Coca Cola'dır. Borsadaki varlık değeri 3.5 milyar dolara gelmiş bir şirkettir ve yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlamıştır. Her şeyden önce bunun geldiği yerde, bunu bir aile şirketinden alıp bu hale gelmesini sağlayan mekanizmayı kurmak çok kolay olmadı. Büyük ortağımız Anadolu Endüstri Holding'le beraber yapmış olduğumuz bu çalışma ve Coca Cola şirketi Atlanta'ya yürüttüğümüz çalışma meyvelerini vermeye başladı.




Şirketiniz menkul kıymetler borsasından da başarılı bir grafik çiziyor...




Bundan beş sene önce bir halka arz gerçekleştirdik. Bugün borsada birçok değeri bir arada taşıyan son derece şeffaf dünyada beşinci sıraya oturmuş bir şirket haline geldi.




Özgörkey Holding olarak diğer faaliyet alanlarınız neler?

Özgörkey Holding'in diğer yatırımlarına baktığımızda yine Coca Cola'nın büyük ortağı olan Efes'le birlikte özellikle Doğu Anadolu'ya hazırladığımız bir yatırımımız var. 15 milyon ağacı içerecek meyve ağacı projesi, bunun da sebebi özellikle markamız Cappy'nin gelecekteki meyve gamının her şeyden önce serisini tamamlayabilmek. İkincisi bundan 15 sene sonra meyvelerin bulanabilirliğini sağlamak amacıyla yaptığımız bir proje özellikle de Doğu'daki açılım projelerine destek vermek amacıyla sosyal tarafı da çok yüksek olan bir proje. Bir Amerikan şirketiyle şu anda görüşmelerimiz devam ettiği için şu an açıklamak istemiyorum. Hazır sofraya gidecek meyve olduğu için o dördüncü bir faaliyet alanı haline geliyor. O da çok hızlı bir şekilde büyüyeceğini düşünüyorum.

Turizm ve inşaat sektörüne de yatırımlar yapıyor musunuz?




Turizm ve inşaat grubu ailenin diğer bölümüne ait. Ailede bir bölünme yaşandı, o ayrılıkta içecek sektörünü seçtik. İçecek sektörünün yanı sıra bildiğimizi düşündüğümüz işlere konsantre olduk. Çünkü odak noktasını kaçırırsanız yakalamanız kolay olmuyor.




Şirketinizin istihdam rakamlarıyla ilgili bilgi verecek olsanız neler söylersiniz?




En son Pakistan'ın da Coca Cola içeçek A.Ş'ye dahil olmasından sonra Özgörkey Holding A.Ş'nin istihdamı yaklaşık 15 bin kişiye direkt istihdam alanı sağlıyor.




Biraz da binicilikten bahsedelim. At sevgisi nereden geliyor?

Babamızın atlara düşkünlüğü vardı. Çocukluğumuzda benim ve ağabeyimin ata binmemizi isterdi. 14 yaşına kadar atın yanına yanaşamazken bir anda bir şey oldu. Bugün artık kopamaz hale geldim.





Ayrıca Binicilik Fedarasyonu Başkanı'sınız. Görevde olduğunuz sürede fedarasyonda neler değişti?




Türkiye Binicilik Fedarasyonu Başkanı olan döneminde 325 bin TL'di. Bugün 4 milyon TL'deyiz. Yani 6 senede yaklaşık 10 küsür katı kadar gelirleri artmış vaziyette. 2006'da fedarasyonu devraldığımda gün şöyle bir tahaddüm vardı. Bizden 2012 Olimpiyatları'ndan önce bir olimpiyat hedefi beklemeyin gidemeyiz. Fakat 2012'nin bir hedef olduğunu gördüm. Ayrıca yaklaşık bir yıl önce kurulan Avrupa Binicik Fedarasyonu'nun genel kurulu geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapıldı. 6 üyeden bir kişi olarak ben seçildim. Türkiye'nin binicilikteki o küçük rakamlar içinde Avrupa'da neredeyse yeri yokken bugün Avrupa'daki varlığımızı kabul eden binicilik camiası bizi bu anlamda almayı ön gördü ki, bence çok doğru bir iş yaptılar. Türkiye'nin bu hızda büyümesinin sonunda biniciliğinin de aynı hızda büyüyeceğini düşünüyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR