Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN




İş adamı Celalettin Sarar'ın kızı Gözde Sarar, küçük yaşlardan itibaren Sarar giyimin her departmanında çalışarak işe mutfaktan başlamış. Yıllar önce Sarar Kadın'ı kurarak iş hayatına atılan Gözde Hanım, iş hayatında başarı için cesaretin ve disiplinin şart olduğunu düşünüyor. Gözde Hanım, iş ve özel hayatıyla ilgili htkulup.com'a özel açıklamalarda bulundu.






- Gözde Hanım, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?




Eskişehir doğumluyum. Sarar Kadın'ın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı'yım.




- İş hayatına nasıl atıldınız?




Sarar'ın çeşitli departmanlarında uzun yıllar staj yaparak iş hayatına atıldım.




- Sarar Kadın Kurucu Başkanı olarak, Türkiye'deki tekstil sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörde ayakta kalabilmek adına ne gibi önlemler alıyorsunuz?




Aslında tekstil sektöründe ileri bir ülkeyiz. Özellikle kumaş ithalatında. Yurtdışı mağazalarımızda Armani'ye giren müşteriler, Sarar Kadın'ı da tercih ediyor. Oldukça kaliteli bir noktadayız. Sektörde ayakta kalabilmenin ve lider olmanın sırrı; kalite ve tarz. Sizin markanızı giydiğinde insanlar bir stili olduğunu hissetmeli.




- Türk kadının giyim stilini nasıl buluyorsunuz?




Türk kadının giyim tarzını oldukça beğeniyorum. Renkleri, modayı yakından takip ediyorlar. Pazardan da alsalar, en iyi markayı da tercih etseler kıyafet kombinlemeyi çok iyi başarıyorlar. Özellikle iş kadınları oldukça şık ve zarif.




- Türkiye'de ve dünyada tasarımını beğendiğiniz modacılar kimler?




Ben büyük bir Chanel hayranıyım. Elia Saab, Dolce&Gabanna tasarımcılarını da yakından takip ediyorum.




ANKARA BÜROKRASİSİ BİZDEN GİYİNİYOR




- Bir röportajınızda Ankara bürokrasisinin çoğu Sarar'dan giyiniyor demişsiniz. Sarar'ı diğer markalardan farklı kılan nedir? Markanızı tercih eden isimlerden birkaç örnek verebilir misiniz?




Evet. Bürokratların yüzde 70'i Sarar giyiyor. Buna bağlı olarak eşleri de Sarar'ı tercih ediyor. Buna yabancı misyon şeflerinin eşleri de dahil. Örneğin Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın marka tercihleri arasındayız. Özellikle kışlık tasarımlarda. Sarar'ı farklı kılan, tarzı, kalıpları ve kalitesi. Herkes kendine yakışanı bulabiliyor.




- İş dünyasında ya da cemiyette giyim tarzını başarılı bulduğunuz isimleri bizimle paylaşır mısınız?




Hanzade Doğan, Güler Sabancı iş dünyasının stil sahibi kadınları. Cemiyette ise Ender ve Derin Mermerci'nin moda tercihlerini çok beğeniyorum.




- Başarılı bir iş kadını olarak, girişimci kadınlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?




Öncelikle cesaret ve disiplin şart. Bir takımı iyi yönetmek için empati yeteneği altın kural. Ve gerçekten başlamak bitirmenin yarısı, bir hayalleri varsa hemen harekete geçmeliler!






- Modayla aranız nasıl? Yeni koleksiyon hazırlarken nelere dikkat ediyorsunuz?




Tabii ki modayla aram çok iyi. Her markanın defilesini yakından takip ederim. Trendleri ve tarzları yakalarım, kendime göre kombinlerim. Yeni koleksiyon hazırlarken orijinallik en önemli unsur. Renkler, kumaşlar, duruş, yeni oluşumlar, yaratıcılık, takım ruhu... Yeni koleksiyonun nokta atışları.




- 2012'nin yaz modasıyla ilgili tüyolar alabilir miyiz?




Yaz koleksiyonu 70'li yılların romantik esintilerini taşıyacak... Bol paça pantolonlar, uzun etekler ve farklı desenler bir arada bulunuyor. Ayrıca önümüzdeki yaz sezonunda kadınlar rahatlıklarından ödün vermeden şık görünüm elde etmenin sırlarını bulacaklar... Uçuk renkler yaz günlerine hafiflik katacak... Sarı, yeşil, pembe gibi pastel tonları yalın tasarımlara yön verecek. Çiçek desenleri, çizgiler, puantiyeler koleksiyona hareket katıyor... Yırtmaç ve sırt dekoltesi de bol bol tercih edilecek.




- İş dünyasındaki stresten kurtulmak için neler yapıyorsunuz?




Kayak yapmak en büyük zevkim. Bunun dışında yurtdışı tatilleri beni çok rahatlatıyor.




- İş dışında kendinize kalan zamanlarda neler yapmaktan hoşlanırsınız?




Evde vakit geçirmeyi, film izlemeyi, kitap okumayı ve yemek yapmayı çok seviyorum.




- İş dünyasında başarılı bir kadın olarak ayakta kalmanın ne gibi zorlukları var? Soyadınızın size avantaj ya da dezavantaj sağladığı durumlar oluyor mu?




Soyadım her zaman bir avantaj çünkü işin içinde yetiştim. İlk gençliğimden beri Sarar sistematiğine hakimim. Dezavantaj durumları ise bazı kesimlerin Sarar Kadın'ı, Sarar'ın devamı olarak görmesi olabilir. Aslında Sarar Kadın tek başına, bağımsız bir marka. Disiplin, çok çalışma, güven, yaratıcılık ve iyi bir ekiple her şeyi başarabilirsiniz, zorlukların üstesinden gelirsiniz.




- Sarar Kadın olarak, sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor musunuz?




Elbette. Organik koleksiyonumuz çevre adına iyi bir sosyal sorumluluk adımıydı. Onun dışında dikiş kursları ve moda okulu açmayı planlıyoruz.




- Oldukça hoş bir bayansınız. Beslenmenize dikkat ediyor musunuz? Formda kalmak adına neler yapıyorsunuz? Gözde Hanım'ın bakım sırlarını öğrenebilir miyiz?




Hayat tarzı olarak beslenmeme dikkat ediyorum. Sağlıklı yiyecekler tercih ettiğimde iyi hissediyorum. Ruh ve beden benim için bir bütün. Bu yüzden pilates en sevdiğim spor. Ruh-beden dengemi böylece koruyorum.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR