Cemiyet hayatının ve davetlerin önde gelen isimlerinden iş kadını Esra Oflaz Güvenkaya işinde olan başarısıyla ön plana çıkan bir isim. İş adamı Ziya Güvenkaya ile evlendikten sonrabir kız çocuğu dünyaya getiren MCD ve Oflaz Medya Grubu Başkan Yardımcısı olan Esra Oflaz Güvenkaya, iş serüveninden, başırısının sırrına kadar bilinmeyenlerini HT Kulüp Yazı İşleri Müdürümüz Reşit Özet'e anlattı...




Röportaj: Reşit ÖZET


Fotoğraflar: Gürkan KURT






*Esra Hanım sizi kısaca tanıyabilir miyiz? ( Eğitiminizden bu güne)




İstanbul Üniversitesi İktisat Mezunuyum. Arkasından New York Üniversitesinde Uluslararası İş ve Finans Eğitimi aldım ve o dönemde New World International Televizyon firmasında -ki sonrasında Fox tarafından satın alındı- televizyon üzerine staj yaptım. Halihazırda MCD ve Oflaz Medya grubu Başkan Yardımcısıyım.




*Biz sizi MTV nin önce temsilcisi sonra MTV Türkiye'nin Kurucusu olarak tanıdık? Medya patronu olmanız nasıl oldu?

Ben iş hayatıma aile şirketimiz olan Medyavizyon şirketinde başladım. Türkiyede çeşitli programların ve filmlerin programların lisans haklarını alan ve dağıtımını yapan bir şirket idi. Bende program alımı işini yaprtım ilk 5 sene. Sonrasında yabancı kanalların temsilciliğini aldık ve 1998 de MCD şirketimizi kurduk abim Fatih Oflaz ile beraber. Temsilcisini aldığımız ve Türkiyeye getirdiğimiz kanalların içinde MTV, National Geographic , Eurosport , RTL gibi pek çok uluslararası kanal vardı. Ben TV kanalı işini daha fazla seviyor idim. Kanal temsilciği işini iyi öğrendikten sonra, ve hala da devam ediyor iken, abimle yatırım yapıp, teknik alt yapısını kurup , kendi kendi kanallarımızı kurmaya karar verdik. Bu şekilde kendi kanallarımız açmaya başladık. Bazı kanalların lisans haklarını satın alıp, Türkiye versiyonlarını kurduk , bazılarını sıfırdan kendimiz yarattık, bazılarını da ortak iştirak olarak gerçekliştirdik. Şu anda şirketimize ait 16 adet tematik kanalımız yayında bulunmakta. Bunların içinde 10 tane Sinema kanallarımız (Sinema tv, Sinema aile, sinema tv HD, Sinema tv aksiyon, Sinema tv Aşk, Sinema tv 1001 gibi) , bir adet bilim teknoloji kanalımız (Sci Tech Tv) , spor kanallarımız (Eurosport Türkiye , Eurosport 2 Türkiye ve HD ) , BBC HD ve son aolarak yeni açtığımız “yeni nesil cocuk kanalı Kidz” ve “Türkiyenin il Anime kanalı Animez” var. Biz genç nesil bir aile sirketiyiz. Yönetim Kurulu Başkanımız abim Fatih ben ise Başkan yardımcısıyım. Kardeşimiz Cenk ise MCD digital şirketimizin yönetiminde ve çok başarılı işler yapıyoruz gerek dailymotion Türkiye ile ve gerek ise eurosport.com ile olsun...

*Günlük iş rutininiz nasıl?

Ben de abimde tüm işlerin bilfiil yönetimindeyiz . O yüzden benim çok yoğun bir çalışma rutinim var.Hem olan kanallarıın yönetimindeyim hemde yeni iş geliştirme projeleriyle ilgileniyorum.







*İş hayatınızdaki prensipleriniz ve hedefleriniz neler? Yeni projeleriniz varmı bahseder misiniz?




İş hayatında hayal kurmaya, hedefler belirlemeye, pozitif olmaya ve de tabiki çok çalışmaya inanırım. Birde etik ve hakkaniyetle olmaya önem veririm. Kendi inançlarıma göre “iki yanlış bir doğru etmez” ve “yanlış hesap bağdattan döner”. O yüzden de ben düzgün olup , işimi iyi yaptığım zaman, yapılan yanlışlıların ve haksızlıkların bile zaman içinde evren tarafından düzeltiliceğine inanırım ve öyle de olur. Yani ruhami bir iş kadınıyım rahatça diyebilirim. Ben çok küçük yaşta çalışma hayatına başladım ve 20 senedir büyük bir zevkle çalışıyorum. Hayallerimi de yavaş yavaş hep gerçekleştirdim. Şimdi yeni hedeflerim ver onları da hayata geçirmek için çalışıyorum. Söylemiyim ki büyüleri bozulmasın




*Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyormusunuz? Sizce ülkemizde bu alanda en çok hangi alanlara yoğunlaşılmalı?

Ben pek çok sosyal sorumluluk projesi yaptım. Mesela gençleri Aids ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bilinçlendirdik. Yada cocukları ve aileleri televizyon seyretme saatleri konusunda biliclendiren , oyun oynamanın ve sosyal olmanın önmeini anlatan sosyal sorumluluk kampanyaları yaptık. Bu sene de çocuklarla ilgili bir sosyal sorumluluk çalışması üzerinde çalışıyorum. Detayları sonra paylaşıcağız. Ve de bilim teknoloji ile ilgili bir sosyal sorumluluk projesi üzerine çalışıyoruz.






*Eşiniz Ziya Bey ile nasıl tanıştınız?




Eşim Ziya benim bir dergide röportajımı görmüş ve beni tanımadan bana vurulmuşJ Sonra ortak dostları araya koyup benimle tanışmış. Benim bundan sonra haberim oldu ve çok romantik buldum. Tanıştıktan 6 ay sonra çıkmaya başladık ve rüya gibi bir yıl dan sonra evlendik.




*Geçtiğimiz yıllarda anne oldunuz. Bahseder misiniz?




Evet kızım 4 yaşında şimdi. Eşim çocuk sahibi olmaya 3 yıl sonra ikna edebildi beni. Çocuk fikrine çok sıcak değildim. Kocamı çok sevdiğim için ve beraber çocuk sahibi olmayı istediğim için çocuk yaptım. Ancak kızım doğduktan sonra inanılmaz mutlu oldum. Çocuklar gerçekten hayatın ve Allah ın en büyük mucizesi ve bizlere hediyesi....Ben kızım için her gün Tanrıya ve evrene şükür ediyorum.




*Anne olduktan sonra hayatınızda neler değişti?




Tüm hayatımı, önceliklerimi, kalbimi, hayattaki duruşumu kısaca her şeyi sihirli değneyiyle değiştirdi. Şimdi önce kendimi Anne olarak tanımlıyorum ve ardından diğer etiketlerim sıralanıyor....Hayatımın merkezinde kızım ve eşim var artık. Önceliklerim ve hayatım da ona göre değişti. Önce kızımın mutluluğu ve programları , arkasından eşim , işim, ailem, dostlarım, sosyal hayatım geliyor. Hatta eskiden bana korkunç gelen çocuk doğumgünlerine, gösterilerine büyük bir mutluluk ile gidiyorum kızımla. Beraber olduğumuz her an hazine değerinde. Çok da yakınız birbirimizle . Tüm aktiviteleri beraber yapıyoruz. Dans ediyoruz, şarkı söylüyoruz, sanat galerilerine, yemeklere gidiyoruz beraber...Kızımın eğitimine de büyük önem veriyorum. Şimdiden İngilizce ve Türkçeyi ana lisanı gibi konuşuyor ve İspanyolca konuşmaya başladı. Bizim verebileceğimiz en büyük mirasın eğitimi olucağına inanıyorum. Sonraında kendi hayalleri , kendi yolu...




*Eşinizin kızı ile ilişkisi nasıl?




Kızım babasına aşık diyebilirim. Hatta sevgililer gününde eline bir yüzük takmış , geldi. “Ben de babamla evlendim anne . Bende sizinle sevgililer günü kutlıyacağım diye tutturdu.” Gerçekten çok komikti. Ziya çok sabırlı ve ilgili kızıyla. Hatta çok şaşırıyorum beraber saatlerce oynıyabiliyorlarJ




*Düzgün fiziğinizli ve fit görünümünüzle dikkat çekiyorsunuz. Formunuzu nasıl koruyorsunuz?




Öncelikle çok bilinçli besleniyorum. Sadece zayıf kalmak ile ilgili değil diyetim, sağlıklı olmak ile ilgili....Yaşamak için yemek yerim, yemek yemek için yaşamam” diyebilirim. Ayrıca haftada iki yada üç kez “core egzersiz ve kinesis” yapıyorum. Detox programlarıyla düzenli kanımı ve hücrelerimi arındırıyorum. Kötü beslenirsen, vücüdün ve zihnin de kötü olcagına inanıyorum. Bir de tabi meditasyon ve pozitif düşünce benim hyatımın olmaz ise olmazı çünkü iş hayatımdan dolayı yoğun strese maruz yaşıyorum ve ancak böyle dengeliyorum.




*Davetlerde şıklığınızla ön plana çıkan biri isimsiniz. Kendi giyim tarzınızı nasıl tanımlarsınız?




Ben kendi tarzımı biraz avangard biraz pop bir iş kadını tarzı olarak tanımlıyabilirim. Modayı severim ama moda olanların içinde sadece kendi tarzımı yansıtanları alırım ve eski yeni harmanlamaya da bayılırım. Ancak bu işlere çok fazla vakit ayıramıyorum.






*Türkiye'de ve dünyada en beğendiğiniz tasarımcılar kimler?




Türkiyede tabiki çok yetenekli ve başarılı isimler var ancak özellikle Hakaan ı çok beğeniyorum , çok özgün buluyorum . Dünyada ise o seneki çizgilerine, tasarımlarına göre değişiyor benim beğenilerim. Ancak Tom For u çok beğeniyorum.




*Hayatta neleri affetmetsiniz? Olmazsa olmazlarınız var mıdır?




İki yüzlülüğü ve kötü niyeti sevmiyorum. Bu yüzden kalbime sorup affedemediğim eski dostlarım oldu. Öncelikle niyetler iyi olmalı. Olmazsa olmaz bu bence.. Gerisi hallolur.




*Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirirsiniz?

Dostlarımla yiyip içmeyi, seyahat etmeyi, kitap okumayı, film seyretmeyi, dans etmeyi, spor yapmayı, sanat galerisi gezmeyi severim. Asıl olan mutluluktur, o yüzden beni mutlu eden şeyleri yaparım...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR