Fideltus Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı iş adamı Cem Kalyoncu, işinde olan başarısının yanı sıra örnek evliliği ile de ön plana çıkan biri isim. İnşaat sektörüne de giren ve bu sektörde de başarılı olan Cem Kalyoncu, HT Kulüp Yazı İşleri Müdürümüz Reşit Özet'e iş hayatındaki başarısının sırrından aile ve özel yaşamına kadar bilinmeyenlerini anlattı.




Röportaj: Reşit ÖZET

- Biz sizi borsacı olarak tanıyoruz. Geçmişe öğrencilik yıllarınıza gitsek ve ilk iş deneyiminizden bu güne kadar nasıl bir süreç yaşadınız anlatır mısınız?




Asıl mesleğim makina mühendisliği olmasına rağmen mesleğimi hiç yapmadım. İ TÜ'de okurken hocalarımız bize mühendisler pratik insanlardır okuldan mezun olunca her türlü mesleği yapabilirler diye öğrettiler. Matematik tarafım kuvvetli olduğu için lise son sınıfta okurken borsaya ilgim başladı ve üniversiteye kayıt olur olmaz ilk işim Karaköy'de borsa binasını bulmak oldu. Önce amatörce çalışmaya başladım, bir süre sonra daha okurken profosyonel olarak bir aracı kurumda çalışmaya başladım ve kısa bir süre içinde okulda okuyan birçok arkadaşım parasını bana emanet etti sanırım bunun da çok faydasını gördüler. Bir taraftan okurken diğer taraftan da mesleğin tüm ayrıntılarını öğreniyordum. Bu meslek Türkiye için çok yeniydi ve bende bu avantajı iyi kullandım. Kısa bir süre içinde Türkiye'nin en büyük aracı kurumunun kurucusu ve üst düzey yöneticisi oldum. Bu mesleği severek 18 sene sürdürdüm. Daha sonra Türkiye'de yurtdışı koşullar bulunmadığı mesleğin zorlukları ve çok stresli olması nedenıiyle 2005 yılında tamamen borsayı bıraktım ve o günden beri hisse senetlerine hiç yatırım yapmadım. Daha sonra sırasıyla Kalyoncu inşaat, Fideltus inşaat ve Fideltus ileri teknoloji şirketlerini kurdum ve reel sektörde faaliyet göstermeye başladım.



- Fideltus şirketinizin bünyesinde hangi şirketler yer alıyor? Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?




Fideltus ve Kalyoncu inşaat olarak bugüne kadar Bahçeşehir, Ispartakule, Çeşme, İkitelli, Bursa olmak üzere altı proje yapıp 2500 konut ve bir ticaret projesini tamamlayıp sattık. En son Bursa'nın en lüks ve ilk residence projesi olan 15300 projesi tamamlanmak üzere, bundan sonrada bu alanda butik projelere devam etmeyi düşünüyoruz . Fideltus ileri teknoloji ise başta araç takip ve filo yönetim sistemleri, plaka tanıma hız ve kırmızı ışık sistemleri, kablosuz haberleşme için geniş bant ve geniş alan çözümleri, kent güvenlik yönetim sistemleri, mobeselerin kurulumu ve ürün tedarikçiliği, haberleşme ve alt yapıları kurulumu danışmanlığı, bazı bakanlıklara teknik danışmanlık danışmanlık, taksi güvenlik sistemleri, anayurt ve sınır güvenliği, 155 yazılımı alanlarında hızla büyüyen ve kendi mühendisleriyle birçok ürünü kendi üreten bir firmamızdır. Burada da genç yetenekli dinamik girişimci bir kadroya sahip olup, değişik birçok alanda projeler üstünde çalışmaktayız.




İş hayatınızdaki prensiplerinizi anlatır mısınız?




İş hayatında oldukça disiplinliyimdir. Sabaha kadar bir davet bile olsa ertesi gün mutlaka uyumadan işime devam ederim zaten aksi takdirde başarılı olma ihtimalinizde olmaz. Genelde yumuşak bir yapım ve sabrım vardır. Ekip çalışmasına inanır ve gerektiğinde çok rahat sorumluluklar veririm. Çok güvenirim bu da herhalde en zayıf yönüm. Sınırlı ve kontrollü riskleri almayı severim dünyayı takip eder gelecek için değişik senaryolara karşı planlar yaparım.




Eşiniz Hülya Hanım ile birlikte çalışıyorsunuz sanırım. Eşinizle iş yerinizdeki uyumunuz nasıl?




Eşim bütün şirketlerde yönetim kurulu üyesi ya da kurucu ortak olmasına rağmen bu alanlarda aktif görev almaz. Belli zamanlarda rapor alıp bana fikirlerini iletir. Aynı ofis ıiçinde çalışıyoruz ama daha çok sanat alanında çalışmalarını sürdürüyor. Sanat tarihi doktorasını tamamladı ve üniversitede öğretim görevlisi olarak ders veriyor, aynı zamanda yurtiçi ve yurt dışında değişik kurumlarda sanat tarihi ve yıldız porselenleri üzerine seminerler veriyor. Dolayısıyla aynı ortamda ama farklı konularda çalıştığımız için ofis içinde birbirimizi az görüyoruz.




- İş hayatına yeni atılan genç girişimcilere ne gibi tüyolar verebilirsiniz?




İş hayatına atılan genç girişimcilere öncelikle çalıştıkları alanlarda herkesten farklı olmaları gerektiğini söylerim. Örneğin insanlar işe girince günlük rutine uyarak okumayı , araştırmayı, kendi faaliyet alanlarında yurtdışını takip etmeyi ihmal ederler, bunları yapanlar ise rahatlıkla diğerlerinin önüne geçer. Başarılı olmak için çalıştıkları alanlarda etraflarında bulunanların yaptıklarından daha fazlasını yapmalarını, dıisiplini ve azimli olmalarını, çok çalışmalarını, araştırıcı olmalarını, mutlaka global dünyayı takip etmelerini, bireysel değil ekip çalışmasına inanmalarını, etraflarındaki başarılı kişileri inceleyip onları örnek almalarını, çok sık iş ve şirket değiştirmemelerini sabırlı olmalarını, sadık olmalarını, mutlaka içtenlikle çalıştıkları şirkete bağlılıklarını göstermelerini, küçük küçükde olsa risk almalarını ve ne olursa olsun dürüstlükten ödün vermemelerini öneririm.







- Boş zamanlarınızı nasıl geçirirsiniz?




Genelde boş zamanım yoktur ama fırsat buldukça bol bol müzik dinlerim , 11000 adeti geçen ciddi bir cd koleksiyonuna sahibim ve her ay düzenli olarak da toplamaya devam ediyorum, haftada minimum 3 kez futbol oynarım, düzenli olarak arkadaşlarımla buluşur, stres atıcı yemekler yaparım, tabii ailemle birlikte olurum, fırsat buldukça da dvd seyreder ya da sinemaya gıderım.






- Hayatta olmazsa olmazlarınız var mıdır?




Hayatta olmazsa olmazım ailemdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR