Eşkişehir'in önde gelen ailelerinden Ömer Abacı, iş hayatındaki başarısıyla ön plana çıkıyor. 1992 yılında Eşkişehir'den ayrılarak İstanbul'a gelen Ömer Abacı, iş hayatından özel hayatına kadar bir çok bilinmeyenini HT Kulüp Yazı İşleri Müdürümüz Reşit Özet'e anlattı.



Röportaj: Reşit ÖZET




* Ömer Bey Eskişehir kökenli bir aileden geldiğinizi biliyoruz. İş hayatı serüveniniz nasıl başladı anlatır mısınız?




1992 yılında sevgili kardeşim Gürdal Bey'i ailemizin başına bırakarak, Eskişehir'den ayrıldım ve İstanbul'a geldim. Halen sektör de faaliyet göstermekte olduğum Alo Abacı Döviz'i kurdum. Daha sonra farklı alanlarda da yatırım yapmanın cazibesi ile Pasifik Grup İth. İhr. Dah. Tic.ve Turizm Ltd. Şti'ni kurduk ve Mikasa Moor markası ile mutfak gereçleri ve hediyelik eşyalar getirerek Türk halkının beğenisine sunduk. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde açtığımız şubeler ile markamıza yatırım yaptık. Devamında döviz sektöründe kurduğumuz diğer şirketlerimizle beraber bugün daha da büyüyerek yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz.




* Şuan çalıştığınız şirketinizden bahseder misiniz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?




Hediyelik eşya, finans, beyaz eşya, pasta&cafe, yemek, eğlence ve turizm sektöründe faaliyet göstermekteyiz.




* Eşkişehirde bir çok yatırım yaptığınızı biliyoruz. Bahseder misiniz? Yeni projeler var mı?




Eskişehir gibi Türkiye'nin hatta Avrupa'nın örnek şehirlerinden bir tanesinde zaten yatırım yapmamak gibi bir şansınız olamaz. Bu yüzden ağırlıklı olarak yatırımlarımızı Eskişehir'e yapmaktayız. Her ne kadar İstanbul'da ikamet etsem de faaliyetlerimizi yerinde takip etmek ve güzel memleketimizin kazanımlarını arttırmak adına sık sık Eskişehir'de bulunmaktayım. Elbette gelecekte de bölgemizin gelişmesi, dengeli bir istihdamın sağlanması ve sosyal hayatın belli bir kalitede devamı için Eskişehir'e yatırımlarımız artarak devam edecektir. Yakın dönemde yeni bir proje ile bölgemizde eksikliğini gördüğümüz Turizm sektöründe şehrimizin önemli bir değeri olan Odunpazarı evlerini yeniden tarihi dokuya uygun olarak restore ederek; Konaklama ve Sosyal Etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir mekan olarak ülkemizin ve Eskişehir halkının hizmetine sunduk.




* İş hayatınızdaki hedefleriniz neler? Kimleri örnek alıyorsunuz?




Ticaret hayatının her anında aktif olarak bulunmaya gayret gösteriyorum. Her zaman “Erken kalkan, erken yol alır” atasözüne uygun davranmayı yaşam felsesi olarak kabul ettim ve bunu tüm şirketlerimde çalışanlarıma da benimsetmeyi amaç edindim. Bu nedenle iş hayatım boyunca benim önüme koyduğum hedef, çevremde benimle birlikte olan insanlarla beraber uyumlu ve kalıcı bir birliktelik yaratarak devamlılığı ve geleceğe entegrasyonumuzu sağlamaktır. Ben her zaman kendime örnek olarak ailemi aldım. Sosyal hayatımızda olduğu gibi çalışma hayatının da en önemli kuralının aile mefhumu olduğunu düşündüm. Bence ailenizden aldığınız terbiye, görgü ve sevgiyi yaşamınız boyunca kurduğunuz tüm birlikteliklerde de uygulamaya çalışırsanız başarı kaçınılmazdır.




* Sizce başarılı bir iş adamı olmanın püf noktaları neler?




Öncelikle herkesin tahmin edebileceği gibi çok çalışmalısınız. Asla pes etmemeli ve riskleri üstlenebilmelisiniz. Yaşamınızda olduğu gibi iş hayatınızda da alacağınız tüm kararlarda dengeli ve tutarlı olmalısınız. Ticari itibarınızı korumak ve güvenilir olmak için yerine getiremeyeceğiniz sözler vermekten kaçınmalısınız. Azminiz ve kararlılığınız size daima başarıyı getirecektir.




* Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor musunuz?




Sevgili eşim Aslıhan Abacı ile bir çok sosyal sorumluluk projesinde keyifle yer aldık ve almaya da devam ediyoruz. İmkanı olan herkesin de sosyal toplum olmanın gereği olan bu faaliyetler de gönüllü olarak yer almayasını ve katkı vermesini bekliyoruz.




* Sizce ülkemizde bu alanda en çok hangi alanlara yoğunlaşılmalı?




Gelecek nesillerin yetiştirilmesi ve değerlerimizin geleceğe güvenle taşınması adına ülkemiz de en çok eğitim konusuna yoğunlaşılması gerektiğini düşünenlerdenim. Hükümetimizin son yıllarda yaptığı hamleler ile toplumun tüm katmanlarının destek vereceği eğitim seferberliğine yönelik sosyal sorumluluk projelerinin üretilmesi ve hayata geçirilmesi, değerlerimizin korunması ve yeni nesillerin geleceğe doğru bir şekilde taşınması konusunda yol gösterici olacaktır.






* Eşiniz Aslıhan Hanım ile nasıl tanıştınız?




Herşey bir arkadaş yemeğinde tanıştırılmamız ile başladı. Yine oradaki ortak bir arkadaşımızın vasıtası ile sevgili eşimin telefon numarasını alarak, kendisine yemeğe çıkmayı teklif ettim. Müteakip defalar buluşmamız ile birlikte karşılıklı sevgi ve hoşgörü çerçevesinde bizimde aşk hikayemiz başlamış oldu.




* Spor yaparmısınız? Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?




İş hayatımın yüksek temposu içerisinde zaman zaman araba kullanmayarak yürüyüş yapmayı tercih ederim. Fırsat buldukça da spor salonuna gidiyorum. Boş zamanlarımı ise eşimle ve çocuklarımla geçirmekten büyük zevk alırım. Birlikte seyahat etmekte boş zamanımı sevdiklerimle birlikte değerlendirmek adına seçeneklerimden bir tanesidir.




* Hayatta olmazsa olmazlarınız varmı? Neleri affetmezsiniz?




Hayatta herkes gibi bende sevgiye ve saygıya çok önem veririm. Ailemden aldığım terbiye gereği yalan ve sahtekarlığı asla kabul etmem. Hoşgörü göstermem.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR