Beşiktaş Kulübü'nün eski yöneticilerinden Hüsnü Güreli'nin kızı Yosun Güreli, ortağı Burcu Kılıç ile birlikte bir sanal bir sanat galerisi kurmak istemiş. Bir anda gelişen bu fikirle, buryos.com yayın hayatına başlamış. Üçüncü ayını dolduran sanal sanat galerisini günde yaklaşık 40 bin kişi ziyaret ediyor. Genç sanatçılarla sanatseverleri bir araya getiren buryos.com'da, açıldığı günden bu yana 60'a yakın eser satılmış. Bir ay boyunca sitede sergilenen eserlere talep oldukça fazla. Kapılarının yetenekli gençlere açık olduğunu söyleyen Yosun Güreli ile yeni heyecanını konuştuk...

Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN

Fotoğraflar: Gürkan KURT



Yosun Hanım, sanata olan merakınız nerede ve nasıl başladı?




Sanattan ziyade merakım, insanın yaratıcı gücüne. Yaratıcılık sadece sanatla sınırlı değil elbette... Galiba sanata ilgim öncelikle, bende olmayan o yeteneğe çekilmem... Çok güzel, acaip, şaşırtıcı bir şeylere bakıp yaratıcısına ilgi duymamak galiba biraz kayıtsız gözlerle bakmayı gerektirir... Hayattaki güzelliklerin, Yaradan'a bizi daha fazla çekmesi gibi bir şey işte... Tabii buradaki kilit nokta bakmak değil, görmek...




'Buryos' ne anlama geliyor?




Buryos en basit anlamıyla Burcu - Yosun demek. Ama en gerçek anlamıyla birleştirici bir meydanın adıdır 'Buryos'. Gençlik, sanat ve bu iki kavrama değer ve öncelik veren kurum ve kuruluşların birleştigi, bir araya geldiği sanal lokasyon..




buryos.com'un kuruluş hikayesini ve amacını öğrenebilir miyiz?




Her şey bir anda oldu. Üzerinde uzun uzun düşünülse belki de olmazdı. Çünkü olmayanı yapmak hep büyük risk taşır. Tatbik edilmiş olan, denenmişi olan, üzerinden çok yürünmüş yollar daha güvenli gelir insana... Aksi hiç bozulmamış kara atlamaya benzer. Zevklidir ama altında ne var bilinmez. Bilinmezlik de insan doğasının pek sevmediği bir durum. İlk defa buryos'a giren onu sadece eser satılan bir sanal galeri sanıyor. Aslında bizim tam olarak ne yaptığımızı sanatçılarımız, bizden daha iyi anlatabilir. Ama kısaca buryos, Türkiye'nin her yerinden gelen genç sanatçıların resim ve fotoğraf sanatı alanındaki eserlerini sergilemesine imkan verirken, onları galeri ve sanatseverlerle buluşturmayı hedefleyen bir mekan. Galeriler buryos'tan sanatçı keşfedebilirler. Bizim hiçbir bağlıyıcılığımız yok sanatçı üzerinde. Her ay yeni bir sergi olması özelliğinden dolayı, her ay genişleyen genç sanatçılara sahip. Türkiye'nin bütün bölgelerinden sanatçılarımız var. Muhteşem yetenekli gençler var. İki aylık bir siteyiz. Toplam 50 sanatçımız var. Bugüne kadar 60'a yakın eser sattık.. Ama amacımız çok eser satmaktan ziyade her sanatçıdan eser satmak.

Sitenizin ziyaretçi sayısı hakkında bilgi alabilir miyiz?




40 bin ziyaretçimiz var. 3. ayına yeni girmiş bir site için fena rakam değil. Gençler arasında informasyon akışı çok hızlı, galiba ondan...

Sitenizde yer alan bölümlerin içeriği hakkında neler söyleyeceksiniz?

Binalardan oluşuyor... Blossoms bölümünde tablolar, snaps bölümünde fotoğraflar var. Buryos bir kere girip bakmakla keşfedilecek bir yer değil, her ziyaretinizde farklı bir detay gözünüze çarpar, hayatın kendisi gibi... Tam anlamak için ya boş bir zamanınızda ziyaret etmeniz ya da birkaç kere uğramak lazım.



Sitenizde genç yeteneklere kucak açmış oluyorsunuz. Geleceğin usta sanatçılarıyla sitenize aracılığıyla


tanışabilecek miyiz?




Eminiz ki buryos'un içinden geçmiş ve gelecekte isim olucak sanatçılara ileride çok rastlayacağız.




Sanal sanat galerinizde yer alacak sergi ve sanatçılara kim karar veriyor?




Buryos ekibi karar veriyor. Biz beğenmek isteyerek bakıyoruz, gerçek emek, özen gördüğümüz her şey bizim için kıymetli. Buryos belli bir zümreyi hedeflemiyor, geneli hedefliyor... Dolayısıyla birisine kusurlu gelen, ötekine 'İşte bu!' dedirtebilir. İstisnai bir göz, çok küçük delikli bir süzgeçle sanat, dar alanda kısa paslaşmalar halinde belli bir zümrenin tekelinde kalır sadece. Sanat sadece belli bir sınıfa veya kültüre aitliğiyle sınırlı kalmamalı, gelişebilmesi için yayılmalı... "Sanattan anlamayan adam sanat hakkında ne konuşacak?" deyip, ona söz hakkı vermezsek veya onu burun kıvırarak dinlersek "Anlamayan olarak kalır. "Niye ben dahil edilmediğim bir oyuna zorla girmeye çalışayım ki? Ben de girmeyi bırakın o oyuna tepki gösterir, aleyhinde konuşurum" derse kişi kınanmamalı... Bu şekilde sanata katıdan ziyade sanatın önünü tıkar, ona sınır koyar, limitleriz.. Halbuki sanat sonsuzluktur... Çünkü yaratıcılıkla ilgilidir ve özgürlük ve özgünlük anlayışı ile sanat, ışığını, karanlıkta kalmışlara tutmalı..




buryos.com olarak geçtiğimiz günlelerde Contemporary 2012 sanat fuarına katıldınız? Nasıl geçti?




Gayet başarılı geçti. Bu arada belirtmem gerekir ki, muhteşem bir organizasyondu, hep ziyaretçi olarak giderken, bu sefer katılımcı olarak girip içerdeki bütün titiz, özenli çalışmaya şahit olup çok etkilendim ve gurur duydum. Ülkemizdeki bu denli başarıkı bir organizasyon olmasına.



Genç sanatçılarla çalışmak nasıl bir duygu?

Yükselten bir duygu. Hepsi birbirinden güzel insanlar. Güçlüler bir defa... Haklarının farkında, bunlardan ödün vermeyecek kadar da cesurlar. Heyecan, umut, merak duygularindan bolca var onlarda. Yaşla beraber bu duyguları kaybetmezler umarım. Bunlar kaybolursa hayal kurmayı da bırakır insan, halbuki hayat , hayalden ibarettir.

Türkiye'de sanata olan ilgiyi yeterli buluyor musunuz?

Türkiye'den bahsediyorsak, tabiiki yeterli bulmuyorum. Türkiye oyle bir coğrafya ki içinde bir esere milyon dolarlar verecek insan da var, çadırda yaşayan da, sanatın profesörü olmuş sanatseverler de var, sanat kelimesini belki de hayatında hiç duymamış, okuma yazma bilmeyen de... Sanatla ilgisiz ama Türkiye ilgili.. Geçen gün haberlerde, Manisa'da çocuklar okula gitmek icin dedelerinin omzunda bir nehirden geçip öyle yollarına devam ediyorlardı. Dede suyun içinden geçiyor yani yaya olarak... Şimdi bu hayatları izliyor, duyuyoruz, bir masal, hikaye gibi dinliyoruz. Ama bunlar gerçek insanların gerçek hayatları... Bazıları "Değiştir sevmiyorum böyle haberleri" der... İzlemeye bile gönüllü değildir, izlemenin bile acısına dayanamaz, peki ya bunu yaşayanlar? Belki de "Seyirci kalmanın" acısıdır o içindeki... Gözlerimizi kapattığımız da olaylar bitmiyor. Bir bebek için görmediği şey yok demektir. Ama bir yetişkin için gözlerini kapatıp, yok saymayı başarmaya çalışmak epey zor olmalı.. O haber bittiğinde, yerine başka haber, başka konu geliyor bizim için. Halbuki o hayat devam ediyor, aynen bıraktığımız yerden...



Yosun Hanım, buryos.com dışında yakın gelecekteki projeleriniz neler?




Gelecek, her an şekil ve yön değiştirebilir. Bugün alınan kararlarla. O yüzden bugün önemli...

Ortağınız Burcu Kılıç'la işle ilgili uyuşamadığınız noktalar oluyor mu?

Olmaz mı? Oluyor tabii... Ama buryos ve dostluk, Burcu ve Yosun'dan daha ağır basıyor hep.

Babanız Hüsnü Bey, siteniz hakkında neler düşünüyor?




O da beğenerek takip ediyor.




Yoğun iş temponuzdan arta kalan zamanlarınızı yine sanatla mı değerlendiriyorsunuz? Sanat dışındaki ilgi alanlarınızı öğrenebilir miyiz?




Yok o kadar da sanat aşığı değilim. (gülüyor) İlgi alanim hayat ve hayatın içindeki her şey...





















İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR