Röportaj-Fotoğraflar: Gürkan KURT






Accract nasıl doğdu, nasıl karar verdiniz?




Melisa Mutlu: Esasında çok uzun zamandır ben iş hayatındayım. Aile işini yapıyorum, gıda sektöründe çeşitli işletmelerimiz var. Ancak kız kardeşim iç mimar. Annem de mimar. Bir iki yıl önce mimarlık yapıyorlardı. Kız kardeşim hamile kalıp anne olmaya karar verince ara verdiler. Annem sanata düşkün biridir, yerinde duramaz. Öyle olunca cam ile uğraşmaya başladı. Onun yaptıklarını kardeşimle çalıp eve koymaya başladık. Onu cesaretlendirdik. Ve biz bunu işe döndürelim dedik. Arkadaşlarımızında hoşuna gitti. Sonra bu iş nasıl yürür dedik.Üçümüz birarada şirket kurup ürünlerimizi dostlarımızla paylaşmaya karar verdik. Bu bizim yeni doğmuş bebeğimiz esasında. Umarım ki herkesin hoşuna gidecek ürünler yapacağız. Ev dekorasyonu kadınların en sevdiği şeylerden biri. Ama zaman zaman sıkılıyorsunuz. Mesela koltuğunuzu alıp hemen değğiştiremezsiniz ama objelerle evinizin ruhunu çok rahat değiştirirsiniz. Sunumluk ürünlerimiz var. Biz millet olarak misafir ağırlamayı çok seviyoruz.Bu sunumları evde en güzel şekilde yapmak için bu yöne de yöneldik.Bu günde ilk defa bebeğimizi dostlarımızla tanıştırıyoruz.




Fulya Hanım sanırım siz iç mimarsınız?

Fulya Özkanca: Ben iç mimarım. Annem de mimar. İkimiz beraber çalışıyorduk ama doğumdan önce bir ara verdim. Bizim hobimizdi. Annemi hep örnek almışımdır. Zevklerimiz herşeyimiz aynıdır. Beraber iş yapalım tekrar dedik. Masa düzeni, masa detayları objeler, aksesuvarlar. Bunlar zaten hayatımızda hep olan şeylerdi. Küçüklüğümden beri de merakım var dı. Ablam öbür taraftan babamla birlikte aile işlerini yürütüyordu. Aynı çatı altında üçümüz işi nasıl yürütebiliriz diye düşündük. ve böyle bir karar aldık. Annemin baş tasarımlarıyla eserleriyle böyle bir marka ürettik. Çevremizden ilgi arttıkça hobimizi işimiz haline getirdik.Dostlarımıza tüm kolleksiyonumuzu tanıtacağız. İnşallah bundan sonra da dağer kolleksiyonlarla Accract olarak devam edeceğiz.




İş kurmak için "anne" olmayı mı beklediniz? Bir çocuğum olsun yoluna koyup ondan sonra mı işe atılayım dediniz?




Fulya Özkanca: Evet daha önceden birazcık daha hafifti. Daha butik işler alıyorduk. şimdi doğumdan sonra daha yoğun ve hep birlikte tamamiyle farklı bir sektöre kaymaya karar verdik. Şimdi daha yoğun bir iş hayatı bizi bekliyor.




Peki mimarlık yaptığınız işe nasıl etki ediyor?

Fulya Özkanca: Zaten yaptığım projelerde en çok dikkat ettiğim; küçük dateylar, objeler, aksesuvarlar. Çünkü bir mekanı tanıtan, karakterini ortaya çıkaran bana göre objelerdir. Aksesuvarların yeri çok büyük önem taşır.Bu doğrultuda yola çıktığımız zaman buda zaten yaptığımız işlerle kesişiyor.Çok büyük keyif alıyoruz. Ve dekorasyon da çok büyük yer kaplıyor. Siyah ve beyaz en sevdiğim renklerdir. Zaten kolleksiyonumuzda da siyah, beyaz ağırlığını görebilirsiniz.




İlk defa beraber çalışıyorsunuz. Belki çok erken ama ilerisi için neler var?




Melisa Mutlu: Burası sadece tanıtım amacıyla kullandığımız çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın yeri. Şu anda ürünlerimizi internet sitesinden ve Şirin Hanım, Rozella Hanım ve Nurhan Hanım´ın sahip olduğu Sırmaison'da satmaya başlıyoruz. Tabiki yeni şeyler yapmak istiyoruz. Annem ve kardeşim tasarlamaktan çok zevk alıyorlar. Onları durdurmak benim için çok zor. Onlar tasarlayıp, ürün yarattığı sürece onları arkadaşlarımızla, müşterilerimizle paylaşmaya devam adaceğiz. Şu an görüştüğümüz başka mağazalar da var. Cornerlar olacak. Hedefimizle bunu buşku yere de götürebiliriz kendi dükkanımızı da açabilşriz. Bunlara karar vermek için daha işin başındayız. Şu anda internet sitemiz var. Şirin Hanım, Rozella Hanım ve Nurhan Hanım bize çok destek oldular. Sağolsunlar onlar bir corner yaptılar. Onlarla yola çıktık gidişata göre herşey olabilir ama şu anda en büyük amacımız yeni ürünler üretmek. Onları daha fazla müşterilerimizle paylaşmak.




Hem iş hem annelik nasıl yürüyor?




Melisa Mutlu: Ben bunu uzun zamandır yürütüyorum. Oğlum üç yaşında. Kaliteli zamanlarımı oğlumla geçirmeye çalışıyorum. Zaten haftasonlarımız bize ait. O üç yaşında olduğu için yavaş yavaş yuvaya gitmeye başladı. O kendi yolunu biz kendi yolumuzu çiziyoruz. Bir zaman sonra bayayecek ve ona iyi bir hayat vermenin başında bir iş kurmak geçiyor. Bizde şu anda onu sağlamaya çalışıyoruz. Belki annesinin işini devralır.




Anneler günü ile ilgili neler söyleyeceksiniz, neler hissediyorsunuz?




Bir kadının sahip olabileceği en büyük, en karşılıksız, en tarifsiz his, aşk, sevgi... Allah anna olmak isteyen herkese bu duyguyu versin. Çünkü inanılmaz güzel. Hayatın tek bir anlamı var. Eminim ki herkes için aynıdır; insanın çocuğu. Anneler günü değil de her gün çocuklar günü olmalı. Onları daha çok bağrımıza basmalıyız.




Fulya Hanım eşinizin işinize desteği oluyormu?




Fulya Özkanca: Benim eşim tam olmasada bu sektöre ilişkin. Kendisi de gördü tasarımları çok beğendi. O da destekliyor. Yeri geldiğinde yorumlar yapıyor. Çok uzun zamanlardan beri yakın sektörlerde olduğu için çok ilgili objelere. O da sofra düzeniyle alakalı olduğu için çok güzel yorumlar aldım kendisinden. Ona danışıyorum. Sohbet ediyoruz bazen, bazı düşüncelerini de söylüyor. Ona göre tartışıyoruz kendisi de destekliyor.




İşte kardeş olmanın avantajları var mı?

Fulya Özkanca: Avantajları var. Daha yeni yeni görüyoruz. Çünkü daha işin başındayız. Daha öncede dediğim gibi ablam aile şirketinde babamla çalıştığı için ben annemle beraberdim. Aynı çatı altında ilk defa beraber çalışmaya başladık. Çok keyifli. zaten zevklerimiz ve hobilerimiz de ortak. Dotlarımız, çevrelerimiz de beraber. O yüzden çok keyifli şeyler çıkarıyoruz. Bunları da yakın dotlarımıza sunmaktan keyif alıyoruz.




Yazın neler yaparsınız?

Melisa Mutlu: Yazın genellikle Bodrum, Çeşme gbi tatil yerlerine gidiyoruz. Yoğun çalıştığımız için hafta içi eşimle İstanbulda oluyoruz. Genellikle hafta sonu kaçıyoruz. Oğlumuzla, arkadaşlarımızla güzel vakit geçiriyoruz.






Spor yapar mısınız? Ne tür tercih edersiniz?

Melisa Mutlu: Evet yapıyorum. Genellikle daha ağır sporlar tercih ederim. Kayak kaymak, Su kayağı yapmak, squash oynamak gibi bu tarz sporlar yapıyorum.




Fulya Özkanca: Evet doğumdan önce bayağı yoğun bir spor yapıyordum. Doğumdan sonra biraz ara verdim. Genelde plates yapıyorum. Onun dışında kinesis yapıyorum. Bunun dışında herkesin yaptığı aktivite sporlarımı yaz kış yapıyorum.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR