Çalışma hayatına gıda toplayacılığı yaparak başlayan işadamı Abdullah Acar, şimdilerde Acar Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını başarıyla sürdürüyor. İş hayatında maceraya girmeyi sevmeyen Acar, yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Fenerbahçe'de bir dönem Asbaşkanlık da yapan başarılı işadamı, eşi Derya Hanım'la 10 yıldır mutlu bir evlilik yürütüyor. Bodrum'daki evlerinde tatil yapan Derya-Abdullah Acar çifti, evlerinin kapılarını ilk kez htkulup.com'a açtı...

Fotoğraflar ve röportaj: Hakan YAĞCI



- Siz artık yarı bodrumlu sayılırsınız. Bize biraz Bodrumu anlatır mısınız?




Bodrum benim için doyumsuz bir yer. Gerek yaşam bakımından gerekse iş bakımdan. Bodrumda olmaktan çok mutluluk duyuyorum. Burada sağlığım çok iyi gidiyor. Buradaki yatırımlardan iyi netice alıyoruz. Daha başka ne isteyeceğiz ki.




- Bodrum'la tanışmanız nasıl oldu? Buraya nasıl geldiniz?




Bir film şirketimiz vardı. Onlar bir reklam filmi çekeceklerdi. Bodrumu duymuştum, bende gidiyim dedim ve geldik. Gelir gelmez bir inşaatçıyla tanıştık. (YIL 1965) O vesileyle buraya yatırım yapmaya başladım. Bir arazi almıştık, sonra baktık ki alıyor, satıyoruz gayet iyi para kazandırıyor, gücümüzü buraya verdik. Şuanda işte biraz arsalarımız var.




- Biraz geçmişe gidelim. İş hayatına nasıl atıldınız?




Çok küçük yaşta. Bursa'da babamın yanında. Daha sonra baktım İstanbul'da olmak inşaat bakımından daha avantajlı, İsatanbul'a naklettik. İstanbulda olmaktan çok memnunum mutluyum. Sıkıldığım zamanlar rahat etmek için de buraya geliyorum.




- Şirketin şuanda yaptığı işlerden biraz bahseder misiniz?




Acar Holding şemsiyesi altında 5-6 tane şirket var. Acar yatırım, Acar Menkuldeğerler, Acar Yapı, Acar Faktoring. Hepsini aynı binada topladık. Şirketlerin yönetim kurulu başkanı benim. Bir kızım, bir oğlum, bir de damadım işlerin başında. Son derece iyi olarak gidiyoruz.






- Derya Hanım'ın şirketteki konumu nedir peki?




Herşey. O geleceği zaman hazırlıklar başlıyor. Çünkü o herkesle konuşuyor, tenkit ediyor veya takdir ediyor.




DERYA ACAR: Kontrol etme değil ama tabi arada gitmek, ani sürprizler yapmak hoşuma gidiyor. Abdullah Bey işine konsantre olmuş gözü hiçbir şey görmezken ben birden gelince çok şaşırıyor. Bugün konuşmuşmuyduk geleceğini diye soruyor.




ABDULLAH ACAR: Aramızda çok yaş farkı var ama buna rağmen çok iyi anlaşıyoruz. Şeytan kulağına kurşun diyelim.




- Siz Bodrum'da sürekli yatırım yapan bir insansınız. Son zamanlarda büyük yatırımlar yapılıyor, siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?




Tecrübelerimiz artık inşaatta rant kalmadığını gösteriyor. Çok fazla inşaat yapıldı, ucuz işler yapıldı, onlar bitti, bitmedi.. Toprak, toprak, toprak... Bana 500 metre kare bir yer getirsinler veya daha fazla, topraksa alırım. Ama inşaat için zamana bırakıyorum. Zamanla bugün inşaat olmayan yerlerde 2-3 sene sonra inşaat başlıyor.




- Doğru yatırımlar yapılıyor mu? Siz yurtdışında, büyük turistik yerlerde bulundunuz.




Yapılan yatırımların son derece yerinde olduğu kanaatindeyim. Bir insanın cebinde az parası varsa gelip bir müstakil ev alabiliyor. Çok parası varsa daha lüks yerde yaşıyor veya yatırım yatırım yapıyor. Buraya gezmeye gelipte yatırım yapmayan iş adamı düşünemiyorum. Gelen birçok arkadaşıma ben ön ayak oldum. Önce bu bataklıkta ne var ki dediler 2 gün sonra fikirleri değişti ve yatırım yapmaya başladılar.




- İş için yurtdışında da bulundunuz. Ne tür yatıımlar yaptınız? Oralarda bir Türk olarak çalışmak zor muydu?




İnşaat. Oralarda inşaat yapmak çok zordu. Şimdi değişik bir şey yaptılar. Bir inşaat yapılacağı zaman bir arsayı çıkarıyorlar, ilk 50ye giren yatırımcıları çağırıyorlar, ki biz ilk 50nin içindeyiz. Üyeliğe kabul edilenlerin yapılan maketlerden en az 25 tane alma mecburiyeti var. O yatırımları yaptık, yakınlarım bile uzak yer neden orada yatırım yapıyorsun dediler. Ancak gayet iyi gitti işler. Amerikanın yakın dönemdeki kriz döneminde bile ben alımlarıma devam ettim. Çok enteresan bir şey anlatayım. Maliyetinin %35 altına satılık daireler diye gazetelere büyük ilanlar verdim. İlan çıktığı gün ofise Amerikadan 6 kişilik bir heyet geldi. Bunu nasıl yapabiliyorsun diye sordular. Ben Türküm Türkiyede yaşıyorum dedim. Ben oradan dolar gönderdiğimde dolar 1000 liraydı, şimdi 1700 oldu. Ben %70 kazanmış durumdayım. 35ini veriyorum banada kalıyor. Keşke söyleseydinde biz de yatırım yapsaydık dediler.




- Sosyal sorumluluk projelerine önem veren birisiniz. Bursada ve Doğuda okullar yaptırdınız.




Onları yapmak çok hoşuma gidiyor. Yine öyle bir imkanım olursa yine yaptırmak istiyorum. Ya İstanbul'un Anadolu yakasında ya da Bursada.




- Fenerbahçe'de asbaşkanlık yaptınız, iyi bir Fenerbahçelisiniz. Takım hakkında biraz konuşalım.




Şu anda çok iyi durumda. Yapılan transferleri son derece yerinde buluyorum. Tabii futbol bu, zor oyunu bozar diye bir tabir var. Yeni yapılan 2-3 transferle takım yerine oturacaktır diye düşünüyorum. Ama tabii ki keşke Alex gitmeseydi.




- Denizle aranız nasıl?




Denize girmeye işlerden dolayı pek fırsatım olmuyor, daha çok havuza giriyoruz.



EŞİ DERYA ACAR




- Bodrumu bir de sizden dinleyelim.




Bodrum da huzur bulduğumuz için buraya çok geliyoruz herhalde. Ben kendi adıma söyleyeyim, Bodrumun bu güzel natürelliği, yeşille mavinin birarada oluşu, bana son derece huzur veriyor. Evimi seviyorum.




- Bodrum sizce yıllar geçtikçe, geliştikçe nereye doğru gidiyor?




Biraz fazla hızlı gelişmeye başladı esasen. Bu beni ürkütüyor. Çok fazla gelişmesi de çok oş bir şey değil. Bence inşaatın çoğalması çok şahane bir şey değil. O yeşilliğin o doğallığın bozulmasını şahsen ben istemiyorum. İnşaata tabiki karşı değil ancak o güzel yeşil alanların bozulup yapılmasını onaylamıyorum, yapılabilecek yerlere gerekli yerlere yapılmalı.




- Abdullah Bey biraz işkolik mi sizce?




Evet, biraz işkoliktir ama iyi bir işkoliktir. Yani onun işe olan saygısına hayranım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR