Ünlü işadamı Adil Benardete'nin eşi Beyhan Benardete golf sporu denildiğinde ilk akla gelen isimlerin başanda gelir. Mutlu evliliği ile dikkat çeken 2 çocuk annesi Beyhan Benardete Kemer Golf Country'de Ht Kulüp Yazı İşleri Müdürü Reşit Özet'in sorularını yanıtladı.




Röportaj: Reşit ÖZET

Fotoğraflar: Mertcan Demirdöğen





- Beyhan Hanım golf denildiğinde ilk akla gelen isimler arasındasınız. Golf tutkunuz ne zaman başladı?






Bundan 18 sene önce eşim Adil Bey, hafta sonları evden gidiyordu. Ben de merak ediyordum nereye gittiğini. Bazı erkekler vardır, tenise gidiyorum, futbola gidiyorum derler ve ortadan kaybolurlar, birkaç saat sonra gelirler ve bende merak etmiştim. Golfe ilk adımım böyle başladı. Bir gün çok sevdiğim bi arkadaşım beni golfe davet etti. Onlarla beraber yürüyüşe başladım. Elime bir sopa verdiler zaten o sopayı eline alınca bırakmak mümkün değil. Yaklaşık 18 senedir golf oynuyorum. Golfün en eski oyuncularındanım. Benden öncede golf oynayan bayanlar vardır tabi ama benim gibi aktif oynamıyolardı. Golfe başladıktan sonra hergün 8:00 gibi işe gider gibi evden çıkardım. Günde ortalama 500-600 top vuruyordum, tabii bununla beraber çok ilerledim dereceler almaya başladım. Turnuvalarda birinci oldum. Bu hırs zevk haline dönüştü dünyanın en iyi hocalarından ders almaya başladım. Golf hayatım renkli ve uzun çalışmalarla sürdü. Burda hendikap dediğimiz sistemde handikapım 3.7. İyi oynadığımı düşünüyorum bunu da ilk başlardaki azimime borçluyum. Küçük oğlumda benim sayemde iyi bir golfçü oldu. Şu anda oynamıyor ama oynasaydı heralde beni geçerdi çünkü küçük yaşta başlamak çok büyük avantaj.




- Golfun hayatınızdaki yeri nedir? Eşiniz ile birlikte golf oynuyor musunuz?




Takımda oynamıyoruz ama hafta sonu 3'ümüz beraber keyifli vakit geçiriyoruz. Çünkü golf 7'den 70'e herkesin oynayabiliceği bir oyun. Yani kategorileri farklı olsa bile birlikte oynadığınızda keyifli vakit geçirebiliyosunuz. Golfün bambaşka bir espirisi var. Çocuğunun küçük olması önemli değil, eşinin büyük olması önemli değil. Eşinle oynadığında güzel bir etkisi oluyor, rahatlıyorsun. Onun haricinde yürüyorsun. Oksijende yürüdüğün içinde son derece sağlığa faydalı, herkese tavsiye ederim. Herkesin golfe başlaması lazım sporun ötesinde iyi bir hobi diyelim.




- Bayanların golfe yaklaşımı yeterlimi sizce? Yeni başlayanlara ne gibi önerilerde bulunursunuz?




Herkes golf oynayabilir. Yürüyebilen, sırtında, belinde sakatık olmayan herkes golf oynayabilir. Özellikle bayanların bu işe daha çok odaklanması gerekir. Uzun zamandır golf oynamama rağmen Türkiye'de çok golfçü yetişmedi. Kısacası 18 senedir 200 kişinin haricinde çok golfçü yetişmemiştir. Bugün İskoçya'da 5 milyon insan yaşıyor, 5 bin tane golf sahası var. İstanbul'da ise sadece 2 tane golf sahası var. Golfe büyük önem verilmesi lazım çünkü insaların ruh sağlığı için bir şeyler yapmak gerekir. Türk insanımız sadece alışveriş merkezine gidip kendilerini böyle eğlendiriyolar. Avrupa'da ise insanlar çocuklarını alıp dağlara çıkıyorlar çünkü zamanı değerlendirmek ruhsal açıdan insana katkı sağlar. Eğer ruhsal açıdan yaptığın hobi sana katkı sağlamıyorsa yanlış bir şey yapıyorsundur. Golf yeşil alanda, açık havada, oksijen alarak oynanır. Ne kadar güzel bir şey ailen için çocuğun için. Golfte konsantrasyon çok önemli çünkü yeşil alanda yürüyosun, oksijen alıyosun, spor yapıyosun. Devletin golf sporuna çok önem vermesi lazım, sonuçta halkının sağlıklı olmasını istiyorsun. İnsanlarda konsantrasyon bozukluğu var. Yaklaşık 15 senedir çocukların en büyük problemi konsantrasyon. Bigisayar oyunları, televizyondaki oyunlar çocukların deşarj olamamalarının nedenleridir. Golfte 5 saat boyunca yaptığın işe odaklanma bir süreklilik sağlıyor. Çocuğunuzun eline aldığı işi uzunda sürse bitirmek zorunda olduğunu hisseder. Oldukça keyif alır. Eve geldiğinde ailesiyle keyifli zaman geçirir. Golf her şeyden önce çocuğun ruh salığı için önemlidir.



- Türkiye'de golf sporunun geldiği noktayı nerede görüyorsunuz?




Golfe çok destek sağlanmıyor. Bence golfün büyük şehirlerdeki özel okuldan, ilkokuldan başlaması gerekir. Özel okulların çok büyük arazileri var, o arazilere antreman sahası yapılabilir. Bence ilk önce ruh sağlığı geliştirici oyunlarla başlamalıdır. Yeşil alanda, hem konsantrasyon için hem ruh sağlığı için iyidir. Çünkü insanları bir araya getirdiğiniz zaman takım oyunlarında başarılı değillerdir. Sosyal olmayı çocuğa öğretmek gerekir. Golfte sahaya 4 kişi çıkıyosun o 4 kişiyi tanıma imkanı buluyosun. Saygılı olmayı, kibar olmayı, karşındaki insana yol verdiğinde beklemeyi öğreniyorsun. Yani golfte her şeyden önce birbirinize saygılı ve sabırlı olmayı öğreniyorsunuz.




- Golf sporu sizin için ne ifade ediyor?




Golfü spor olarak görmüyorum. Golf güzel bir hobi, yürüyüş yapabileceğin sosyal aktivite olarak kabul ettiğimiz insanlarla diyalog içerisinde olabilidiğimiz bir hobidir. Dünyanın her yerinde golf oynayabilirsin ve değişik insanlar tanıyabilirsin. Ben golften başka sosyal spor olarak hiçbir sporu görmüyorum. Golften başka hiçbir spor bu kadar alternatifli değil. Dünyada 70 milyon amatör golfçü var. Her oynadığın saha farklı zannedilir. Almanya'ya gidiyorsun, 3 tane değişik sahada oynuyorsun. O sahada 18 çukurun her biri değişik ve strateji öğreniyosun. İyi oyun sadece çıktı, vurdu, yürüdü değildir. 2 milyon metre karede yürüyorsun ve 18 çukurun her çukurunda minumum 150-200 metreyle başlıyor. Bence akıllı insan işini iyi oynar. Çünkü birçok şeyi bir arada düşünerek oynaman lazım vücuduna hakim olman lazım. 14 sopayla oynuyosun, 14 sopanın değişik mesafeleri var. İnsanların swin dediğimiz dönme hareketinde herkesin değişik hızı var. Sabırın bence en iyi göstergesi golftür. Golfü iyi oynamak çok keyif verir, daha az hata yaparsın.

- Golf sporu size neler kattı?




İnsanlarla nasıl diyalog kuracağımı öğreniyorum. Karşındaki insan sabırsızsa sen sakin oluyorsun. Bazı insanlar asosyal, sosyal olmayı beceremiyorlar. Çünkü bizde ailede her şey ayıplarla doludur. Bu yüzden de çocuklar ne zaman ne söyliceklerinin bilemezler. Golfe küçük yaşta başlandığında kuralları öğreniyorsun. Golfün etik kuralları vardır. Sahada nasıl hareket etmen gerekitiğini öğretir. Örneğin, elindeki sopayla topa vurmak için yaydan çimi alıyosun ve çimi zedeliyosun. O çimi tekrar düzeltip kapatıyorsun. Yani kim olursa olsun bunu yapmak zorundadır. Çimi düzeltmek, arkanı temizlemek zorundasın.

- Mutlaka sayısız ödül almışınızdır. Yurtdışındaki turnuvalara katıldınızmı? Buralarda başarınız var mı?




Çok başarılarım var. Ben yapı itibariyle yaptığım işi iyi yapmayı seven insanım. Girdiğim turnuvalarda gross birincisi dediğimiz genellikle hep ben olurum. Sahayı en az vuruşla dönen birinci olur ama en önemlisi sahayı en az vuruşla bitiren kişidir. Ondada Türkiye'de yapan belirli erkeklerdir. Mütevazı bir şekilde söylemek isterdim ama ilk sıralarda da ben varım bunu içinde çok çaba sarfettim.




- Golf oynarken unutamadığınız bir anınız oldumu? Anlatır mısınız?




Size en özel anımı anlatmak isterim. Adilcan 2 yaşındayken, Antalya'da golf oynuyoruz. Antreman yapıyorum yanında da bakıcısı var. Bir an baktım Adilcan yok, çok korktum. Sahaya baktım bir golf arabası gidiyor, içinde kimse yok bu kaçırmış arabayı kullanıyor, hemen tuttum... Ağlayarak ''Golf oynayacağım'' diyordu. Golfte arkadaşlarımla çok anılarım var tabiki de. Hatta bir tanesi, Almanya'nın Yeşilay Partisi'nin başkanı Cladyurt bana 18 çukur boyunca kedilik yaptı. Beraber akşam otururken, "Beyhan, çantanı taşıyabilirmiyim?" dedi. Tabiiki kabul etmedim, ama "Seninle birlikte golfe gelip çantanı çekmek istiyorum" dedi ve 18 çukurluk çantamı çekip topumu sürdü. Onunla golfe çıktık ki bu müthiş bir hadisedir. Şu an bizde üst düzey biri bunu yapmaktan çekinebilir ama Cladyurt, bunu çok keyifle yaptı. Golfte sınıf farkı yoktur. Oyun ve kategori farkı vardır. Hiçbir meslekte sınıf, zenginlik, fakirlik farkı olmayan bir spordur. Golfte en önemli özellik arazidir. Büyük arazide oynanır. Eğer İstanbul'da 20 tane golf sahası olsaydı ve buna belediye destek olsaydı halka açık sahalar olurdu. 20 liraya 5 saat insanlar golf oynardı. İstanbul'da 2 tane golf sahası olduğu için günde 500 kişinin oynaması mümkün değil. Maksimum günde 200 kişi oynar. Onun içinde sahaların bakımları, öğretmenleri pahaladır. Pahalı bir spor ama mutlaka belediyenin desteklemesi lazım. 18 çukur yerine 9 çukurda olur kısacası o topa vurmak harika bişey.




- Artık ülkemizde Tiger Woods gibi dünyaca ünlü golfçülerde gelip turnuvalara katılıyor. Bu gelişmeyi nasıl buluyorsunuz?

Bence Türkiye'nin reklamı açısından gayet başarılı bir organizasyondur. Çünkü golfün izleyicisi ve meraklısı çoktur. Benim için Türkeye'de en önemli organizasyon golfçülerin yetişmesi lazım. Okul bahçelerinde küçük antreman sahaları yapılıp golfe oyuncu yetiştirmek gerekir. Daha çok bayanların oynaması lazımdır. Çünkü onlarda ileride evlatlarını yetiştirecekler. Hafta sonu insanlar napıcaklarını düşünürken onlar hadi çıkalım golf oynayalım diyeceklerdir.




- Biraz da iş hayatınızdan bahsedelim... Aktif olarak hangi iş sektöründe faliyet gösteriyorsunuz?




Ben gayrimenkul sektöründe çalışıyorum. Danışmanlık yapıyorum. 10 senedir çalışıyorum ama 5 senedir daha aktifim. Sadece hafta sonları golfe vakit ayırıyorum. Hava güzel olduğunda antreman yapıyorum ama işimden deçok memnunum. Yönetmek güzel bir şey herkesin yapması lazım ama golfün işime çok faydası oldu. Çünkü ben yapı itibariyle çok enerjik bir insanım ama 5 saat boyunca golfe konsantre olabiliyorum. Golfte insan kendini kontrol edebiliyor.




- Hayatta olmazsa olmazlarınız var mıdır?




Benim için en önemli şey dürüstlüktür. Bana yalan söyleyen insanı affetmem. Herkes yanlış yapar, bir şeyi bilmek zorunda değilsin ama doğruyu söylememek insanın en büyük oyunudur. Çocuklara bunu öğretmek gerekir, ne olursa olsun bana doğruyu söyle ki sende hatanla yüzleşmelisin. Benim için dürüstlük her zaman ön plandadır. Özgürlüğümün kısıtlanmasından hoşlanmam. Özgür ruhluyum onun için her zaman açık havada dolaşır, kapalı mekanda durmayı sevmem. Toplantılarımıda açık mekanlarda yaparım bu da bana ayrı bir keyif verir.




- Eşiniz Adil Bey nasıl biridir?




Eşim Adil Bey, benden çok daha sakin bir yapıya sahiptir. Biz her zaman birbirimizi tamamlarız. Çünkü oun sakin yapısı, benim heyecanlı yapım onuda eğlendirir. Onun sakin yapısı ise beni sakinleştirir. Güzel bir kombinasyon diye düşünüyorum.



- Anneliği nasıl tanımlarsınız?

Anne olmak bence dünyanın en güzel duygusudur. Babalıkta güzel bir duygudur ama bir anne kadar hiçbir canlı böyle bir duygu hissedemez. Çünkü evlat kavramı başka bir şeydir. Anne olmak, çocuğu emzirmek bambaşka bir şeydir. Ben 2 çocuğumu da normal olarak dünyaya getirdim ve normal doğum tavsiye ederim. Her anne çocuğunu mutlaka emzirsin. Bir çocuğu normal doğurduktan sonra ayrılmaz bir bütün olduğu sürece bir anneyle evlat hiçbir zaman ayrılmaz. Olmazsa olmazım çocuklarımdır. Her şeyimi kaybedebilirim ama çocuklarımdan asla vazgeçmem.




- Anne olduktan sonra hayatınızda neler değişti?




Anne olduktan sonra bir kadının hayatında çok şey değişir. Farklı sorumlulukların oluyor, seninle beraber düşünen küçük bir yavrun vardır. Sağlıklı yemek yemesinden, kendine bakmasına, insanlarla olan iletişimine kadar ilgilenmek zorundasın. Çocuğun özgürlüğünü kısatlamamalısın. Çocuklar bizim oyuncağımız değildir, bize Allah'ın hediyesidir. Hayata gelirken kendi annemizi babamızı seçme şansımız zaten yok o yüzden kendi hayatımızı istediğimiz gibi seçme şansını annelerin babaların bize vermesi gerektiğini düşünüyorum. Avrupa'da her çocuk istediğini yapar ama Türkiye'de çocuklar benim istediğimi yapacak öğretmen olacaksın denilmemelidir. Çocuk ne istiyorsa onu yapmalı, kendi olmalıdır. Baskı altına almayacaksın ancak o zaman özgür toplumda özgür çocuklar yetişir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR