Deneyim ile şekillenen kültür-sanat yönetimi

Begüm Gazioğlu, Saint Joseph Lisesi’nde okurken Fransız kültürü ile yoğrulan bir eğitim aldığı için kültür-sanat dünyasına daha o yıllarda ilgi duymaya başlamış. Ancak pozitif bilimler alanında özellikle de matematik konusunda çok başarılı bir öğrenci olduğu için üniversite eğitimini ekonomi dalında tamamlamış. Üniversiteden mezun olduktan sonra ise bir buçuk yıl aile şirketinde çalışan Begüm Hanım, kültür-sanat yönetimi alanında uzmanlaşmaya karar vermiş. Roma Domus Academy’de “Culturel Experience Design & Management” yani deneyim ile şekillenen kültür sanat yönetimi üzerine master yapmış. “Yaptığım master, daha çok işin yönetim kısmının deneyimlerle nasıl daha iyi hale getirilebileceği yönündeydi. Müzecilik, galericilik, sanatçı atölyeleri, turizm de bunun içine giriyor. Konunun uzmanları gelip bize deneyimlerini aktarıyorlardı. İtalya içerisinde çok fazla gezdim. Çok örnekler gördüm. Bu eğitim ve İtalya yıllarım, hem sanat eserleri hem de işin işleyişi açısından bugünkü alt yapımın oluşmasında çok etkin oldu.






Önce kurumsal projeler sonra galeri

Türkiye’ye döndükten sonra kültür-sanat projeleri yönetmeye başlayan Begüm Gazioğlu, kurumsal şirketler için gerçekleştirilen projeleri yönetmiş. Gerçekleştirdiği projeler arasında Aksigorta Sanat Projesi ve The Headliners, 21st Century Ladies of İstanbul, Museum Like, Site of Flesh and Stone adlı sergiler yer alıyor. “Bütçe olduğu sürece tabii ki proje yönetmeyi çok seviyorum. Eğer bir bütçeniz varsa yapabilecekleriniz sınırsız.” diyor. Ardından çalışma yaşamında bu kez galeriler sayfası açılmış. Kültür-sanat dünyasının galeri ayağını çok önemseyen Gazioğlu, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Sanat piyasasını sanatçı, koleksiyoner, galerici, müzayedeci oluşturduğu için galerilerin bu noktada yüklendikleri rol çok önemli. Hem müşteri hem de sanatçıyı birleştiren bir ortam.”




Türk sanatçıların yurt dışında temsili

Sezon başından bu yana Çağla Cabaoğlu Gallery ile çalışan Gazioğlu, faaliyetlerini şöyle özetliyor: “Contemporary Fuarı oldukça başarılı geçti. Fırat Arapoğlu küratörlüğündeki standımızda 18 sanatçımızın işlerini sergiledik. Yeni yıl ile birlikte genç sanatçılarımızın kişisel sergileri olacak. Örneğin Fulya Asyalı’nın solo heykel sergisi. Metali, genç yaşında çok başarılı bir şekilde kullanabilen bir heykel sanatçısı. Karma sergi de düşünüyoruz. Yurt dışında sanatçılarımızı temsil etmek en büyük misyonumuz, hayalimiz. Türkiye’de zaten tanıtıyoruz ama esas amaç Türk sanatını yurt dışına taşımak. Çağla Cabaoğlu özellikle çok tecrübeli ve başarılı bir galerici. 13-14 yıldır bu sektörde. Onun önderliğinde bence bu yapılabilir.Yabancı sanatçıları ise yurt dışında temsil eden galeriler ile ortak çalışmalar yapabiliyoruz. Yurt dışı fuarlarına da katılma imkânımız oluyor. Önümüzdeki günlerde inşaat şirketleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz kurumsal projelerimiz de bulunuyor.”






Hedefi kendi galerisini açmak

Begüm Gazioğlu’nun kendisine ait küçük bir sanat koleksiyonu oluşmuş bile. Çağdaş sanatı yakından takip ediyor ama kişisel zevki figüratif odaklı. Ünlü İtalyan ressam Caravaggo hayranı. Kova Burcu. Kreatif yönü varsa da sanatın üretim aşamasında hiç bulunmadığını belirten Gazioğlu, “Ben daha çok işin yönetim kısmındayım. Sanatçılarla olmayı, sanat ortamında bulunmayı, onların üretim aşamasında yanlarında olmayı çok seviyorum. İşimin beni tatmin eden, besleyen yönü bu. Aslına bakarsanız sanatçı ve kurumsal şirket ya da sanatçı ve müşteri arasındaki dengeyi sağlamak çok kolay bir şey değil ama benim için çok keyifli. Şu an için olduğum yerden memnunum. Biraz daha deneyim kazanıp, yurt dışı ayakları ile pekiştirdikten sonra hedefim kendi galerimi açmak.” diyor. Söyleşimizin sonunda biz kendisine başarılar dilerken, Begüm Gazioğlu da ayrıca danışmanlık yaptığı Teşvikiye’deki Galeri Miz’de 20 Ocak’a kadar açık kalacak olan Devrim Erbil sergisinin hazırlıklarının başına dönüyor.




Begüm Gazioğlu kimdir?

Saint-Joseph Fransız Lisesi'nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünü bitirdi. Roma'da Kültür-Sanat Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı. İstanbul'a döndükten çeşitli sanat projelerine danışmanlık yapan Gazioğlu, kariyerine Çağla Cabaoğlu Gallery Koordinatörü olarak ve aynı zamanda çeşitli galerilere danışmanlık yaparak devam ediyor.

400 Bad request

Your browser sent an invalid request.