“Doktor olma hayalim içimde kaldı”
İş dünyasının önde gelen isimlerinden GYİAD'ın eski başkanı iş kadını Pınar Eczacıbaşı başarılı kariyeriyle dikkat çeken bir isim. Pınar Eczacıbaşı iş hayatı serüveninden, genç girişimcilere verdiği özel tüyolara ve özel hayatına kadar her şeyi HT Kulüp Yazı İşleri Müdürü Reşit Özet'e anlattı.
Röportaj: Reşit ÖZET
GYİAD'ın (Genç Yönetici ve İşadamları Derneği) 3 dönem (6 yıl) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttükten sonra görevinizi geçen dönem devrettiniz. Sonrasında kariyerinize nasıl devam ettiniz?
GYİAD’da Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm süreçte kendi danışmanlık şirketim-GP Trust Finansal Yön. ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd'de bireylere ve şirketlere danışmanlık hizmeti veriyordum. Daha sonra da bu işime devam ettim. Aynı zamanda DEİK bünyesinde Türk- Belçika İş Konseyi Başkanlı'ğını yürütmeyi sürdürdüm. Bu süreçte Avrupa Yatırım Fonu danışmanlığında kurulmuş bir girişim sermayesi fonu olan IVCI- Istanbul Venture Capital Initiative- Stratejik Ağ Başkanlığı görevini üstlendim.
GYİAD size neler kattı?
Öncelikle GYİAD’daki yıllarım bana yönetim tecrübesi olarak çok şey kattı. Türkiye’nin önde gelen genç işadamlarını/kadınlarını ve üst düzey yöneticilerini aynı çatı altında buluşturmak ve ortak fikir/ proje üretmek gerçekten insanı yoğuruyor, olgunlaştırıyor. Hayatımın her evresi için büyük bir tecrübe kazandırdı diyebilirim. Takdir edersiniz ki, bu denli yoğun insanları gönüllü olarak motive etmek çok kolay değil. Her türlü yeteneğinizi işin içine koyuyorsunuz. AB projesi dahil bugün için çok gündemde olan girişimcilik adına çok güzel projeler ürettik.
Türk-Belçika iş konseyinde başkanlığınız devam ediyor mu?
Evet, burada da 3 dönemdir devam eden başkanlık görevim var. Ayrıca bugüne değin Türk- Lüksemburg İş Konseyi de bana bağlı olarak yürütüldü. AB açısından son derece önem taşıyan bu iki ülkede de çok değerli işler yaptığımıza inanıyorum. Majesteleri Belçika Kralı Philippe geçen yıl Belçika nişanı vererek bu hizmetlerimi takdir etti. Ben de bu güzel nişanı Konsey'deki tüm arkadaşlarım adına aldım. Ayrıca bu sene Belçika Dışişleri Bakanı Sayın Didier Reynders Türkiye’de 5 kişiden biri olarak beni Belçika Hükümeti adına ülkemizde Ekonomik Diplomat tayin etti. Bu iki güzel ödül de beni ülkelerimiz arası ilişkileri daha da geliştirmek adına çok mutlu etti.
Ekonomik açıdan 2014 yılında size göre Türkiye'yi nasıl bir süreç bekliyor?
Türkiye şu dönemde ekonomik ve siyasi açıdan son derece zor bir süreçten geçiyor. Türk lirası yabancı paralar nezdinde devalüasyon denecek kadar çok değer kaybetti. Zaten yıllardır ekonominin en kırılgan noktası olan cari açık sorunu ve sıcak para ile finanse edilmesi gelişen şartlarla bizi epeyce zorlayacak. Hali hazırda özel sektörün yüklü bir dış borç stoğu var ve geri ödemeler mevcut kurlarla maliyeti çok artırdı. Böyle dönemlerde yatırım kısıtlanır ve yabancı yatırımcı güvenli ortam bulamaz ise ürker. Önümüzdeki siyasi tablonun biran önce netleşmesi ve güven ortamının oluşması gerekir. Ekonomik anlamda son dönemde gerek enflasyonla mücadelede, gerek büyümede ciddi başarılar elde etmişken bu tablonun ileriye taşınması için gerekenler biran önce yapılmalıdır.
İş adamları hangi alanlarda yatırım yapmalılar?
Eğitim ve sağlık çok önemli konular. Ülkelerin gelişmesi için bu iki alanın çok sağlam olması gerekli. Günümüzde yapılacak yatırımlarda mutlaka inovasyona önem verilmeli ve ileri teknoloji kullanılmalı. Yapılacak ortaklıklarda da bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Benim de İş Konseyi Başkanlığı‘nı yürüttüğüm Belçika ve Lüksemburg’da devletin araştırma ve geliştirmeye verdiği önemle ileri teknolojide öne çıkmış ve Türk şirketleriyle ortaklık yapmak isteyen firmalar mevcut.
Sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor musunuz?
GYİAD Başkanlığı’nı yaptığım dönemde girişimciliği geliştirmek adına KOSGEB ile ortak eğitim programları düzenledik. Yine bu konuda Üniversiteler arası 'Bir Fikrin mi Var?' yarışmasını hayata geçirdik ve ilk 3 başarılı fikri ödüllendirdik ve iş fikirlerinin hayata geçmesini sağladık. Girişimcilik eğitimi alan birçok kadın girişimcimiz de fikirlerini hayata geçirdi. Hala çeşitli platformlarda girişimcilik konusunda yapılan konferanslara katılarak, konuşmalar yaparak desteğimi sürdürüyorum.
İş hayatına yeni atılacak gençlere ne gibi tüyolar verebilirsiniz?
Ben her gencin hayalinin peşinden gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Evet kolay değil ancak uzun vadede iş hayatındaki tatminin ve mutluluğun buradan geçeceğini düşünüyorum. Bu anlamda gençlerin, öncelikli olarak illa bir iş yerinde maaşla çalışmayı değil, kendi fikirlerinin peşinden koşarak kendi işlerini yapmayı çok önemli bir opsiyon olarak değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. İnsan en iyi yaptığı işte özgüvenli olur ve hayat başarısı da bu özgüvene çok bağlı. Başarı kadar başarısızlık da hayatın bir parçası ama yılmamak ve istediğin yere doğru koşmayı bırakmamak çok önemli. Gençler bu konuda inatçı olmalı.
İş hayatınızda hedeflediğiniz yerde misiniz?
Aldığım ödüller ve içinde bulunduğum pozisyon beni tatmin ediyor.Hatta tahminim üstünde ödüllendirildiğim oldu bir çok yerde. Ancak sorunuzun cevabı hayır. Daha yapacağım ve yapmayı istediğim çok şey var. İyi ki de var. Yapmak istedikleriniz sizi hayata bağlıyor. Hayattan kopmamak gerekir.
İş hayatındaki prensipleriniz neler? Başarılı olmanın sırrı sizce neler?
Yaptığım her ne ise en iyisini yapmayı isterim. Yarım, özensiz işleri sevmem. İşimi severek yaparım. Çalışma arkadaşlarımın fikirlerine saygı duyarım. Dinlerim, değerlendiririm ve kendi kararımı veririm. Titiz çalışırım. Yaptığım işe tamamen konsantre olurum. Öncelik sırası yaparım ancak her işe aynı özeni gösteririm. Detaycıyımdır. İşin severek yapınca bir başka oluyor. İşin cilasından çok içeriğine bakarım. Cila dikkati çekmek için önemli ama asıl önemli olan içerik.
Hayatta olmazsa olmazlarınız var mıdır? Neleri affetmezsiniz?
Yalan söylenmesini, karşındakini kandırmayı kabul etmiyorum.İnsanız, hepimizin kusuru olur ama açık seçik dürüst insanları seviyorum. Bizans oyunlarını sevmiyorum. Söz verildiyse yapılır, yoksa söz verilmez. Güvenilmez insanlar başarıyı yakalayamaz.
Türkiye'de örnek aldığnız işadamları ve iş kadınları var mı?
Çocukken amcalarımı (Nejat ve Şakir) örnek alırdım. Hem iş hayatlarındaki disiplin, çalışkanlık ve başarıları, hem de sosyal sorumluluk ve özellikle sanata ve sanatçıya verdikleri önem beni cezbederdi.
Çocukluğunuzda hayalini kurduğunuz mesleği mi yapıyorsunuz?
Çocukken işkadını olmak gibi bir hayalim vardı. Hatta bir TV dizisi vardı ve orada çok başarılı bir iş kadını vardı (Divinia), onun gibi olmayı hayal ederdim. Hayallerimin arasında doktor olmak da vardı. O içimde kaldı.
Boş zamanlarınızda neler yapmak sizi dinlendirir?
Kendim için seyahat etmek çok dinlendiriyor beni. Bazen sadece durmak, düşünmek, güzel yemek yemek, okyanusun denizin sesi, inanın bazen de hiçbir şey yapmamak bu koşuşturmacanın dışına çıkmak dinlendiriyor. Ruhen dinlenmek çok önemli.