Buğra Bey tekstil sektöründen ani bir kararla bir anda Amerika'da inşaat sektörüne geçiş yaparak yeni bir sayfa açtınız. Şuan ki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?




Aslında ben Amerika'ya gelmeye karar verdiğimde aklımda tekstil sektöründe kariyer yapma planlarım vardı. Tesadüfen şuan ortağım olan Sahap Sicimoğlu ile sohbet ederken onun da Florida'ya yerleşip gayrimenkul sektörüne yatırım yapacağını öğrendim ve ortak olmaya karar verdik. Mesleğim olan mimarlık beni bir şekilde bu işin içine çekti diye düşünüyorum. Şu anda renovasyona ihtiyaci olan binaları alıp, yenileyip satıyoruz veya şöylede diyebiliriz herhangi bir sorundan dolayı krediye uygun olmayan binaları nakitle alıp krediye uygun hale getirip satışa sunuyoruz. Bizim işimizde binanın satış hızının önemi kar marjıyla aynı oranda eğer satışa hazır olan bir bina 1 aydan fazla elinizde durursa başarısız oldunuz demektir o yüzden hedeflenen kar marjını yakalayıp bölgedeki en uygun fiyatlı ama en iyi yenilenmiş binaları yapmaya gayret gösteriyoruz. Şuana kadar sadece konut yenilemesi yaptık ancak ofis binaları da ilgi alanımızın içerisinde.






Amerika inşaat sektörü açısından şuan yatırımcılar için bir fırsatmı? Geçmiş yıllara göre ne gibi farklılıklar var? Cazip yönleri neler?




Amerika'da calışana her zaman fırsatlar cok ama bizim özellikle Florida'yı seçmemizin sebebi 2007-2008 yılları arasındaki yaşanan emlak krizinden sonra hem emlak fiyatlarının hemde inşaat maliyetlerinin çok ciddi şekilde düşmesi oldu. Biz şuan arazi maliyetinin bile altında hem binayı hem arsasını alıyoruz hatta arsayı bedavaya verseler üzerindeki inşaatı o fiyatlara yapamayız. Alırken yakaladığımız bu fırsat uzun araştırmaların ve iyi insan ilişkilerinin sonucu diyebilirim. Burada bu işi yapan bir sürü şirket var biz bu işe başlamadan önce nasıl farklılaşırız da bu marketten pay alırız diye cok ciddi arastırmalar yaptık ve taktiklerimiz başarılı oldu yoksa parası olan herkesin geliyim ev alayım bir iki yerini süsleyeyim satayım diyerek yapabileceği bir iş kesinlikle değil. Bir başka avantajımız ise calıştırdığımız işçiler, bir binayı komple bir ekibe vermiyoruz kim hangi alanda başarılıysa bulup iyi bir ekip bir araya getiriyoruz en iyi kaiteyi en optimum maliyeti yakalayana kadar uğraşıyoruz, birimiz ofisteyken birimiz muhakkak sahada oluyoruz böylece hem maliyetimiz hem işçilik kalitemiz rakiplerimize göre farklılaşıyor. Piyasa git gide toparlıyor ev fiyatları dolayısıyla artıyor seneye bu sene bulduğumuz rakamları bulamayacağımızı biliyoruz ancak bu bizi endişelendiren bir durum değil çünkü bizim kar marjı hedefimiz belli ilerleyen yıllarda piyasada artışa göre bizde satış rakamımızı artırıp aynı marjı yakalayacağımıza inanıyorum.




İnşaat sektörü haricinde başka alanlarda da hedefleriniz ve yatırımlarınız olacak mı?




Şu anda ana fokus alanımız bu iş başka sektörlere dağılıp hedefimizi fazla saşırtmak istemiyoruz ama 3 ay önce buraya gelen bir tanıdığımıza aldıgımız bir tekneyle yeni bir işe daha farkında olmadan atılmış olduk benim tekne ve denizcilik merakım Sahapinda daha önceden ailesiyle 120 feet e kadar üretim yapabilen tersanesin olmasından dolayı deneyimlerimizi birleştirerek bir ortaklığa daha atılmış olduk ama şuanda ufak boyutlarda tutmayı hedeflediğimiz bir iş alanımız, 2. yenilediğimiz tekneyi mürettebatıyla birlikte 15 Ağustos'ta sahibine teslim ediyoruz. Bulunduğumuz bölgede kira getirisi yıllık net yüzde 10 - 12 civarlarında olduğu için hem Türk hem Avrupalı yatırımcıların ilgisini çekiyor ama burada ev alıp unutmaya cesaret edemiyorlar çünkü o evlerin bir şekilde yönetilmesi gerekiyor bir yönetim şirketi kurduk şu anda faaliyette değil, kendimize tutup kira verdiğimiz evlerin yönetimiyle baslayıp ilerleyen zamanlarda yatırımcıların taleplerini karşılayan bağımsız bir şirket olarak yoluna devam edecek.




Gelecekle ilgili hedefleriniz neler? Kendinizi görmek istediğiniz yer neresi?




Türkiye'den iki tane büyük şirketten yatırım aldık şuan yatırımcılarımızla beraber hem kısa vadeli olarak ev alıp yapıp satıyoruz hemde uzun vadeli düşünerek şehir merkezlerine yakın uygun fiyatlı arazileri topluyoruz, piyasadaki konut fiyatları olması gerek reel seviyeye ulaştığı zaman farklı konut ve ofis projeleriyle işimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Aslında kendimi görmek istediğim yer en fazla 10 kişinin çalıştığı ufak bir mimarlik ofisi açıp mesleğimi icra etmek ancak bunu yapabileceğimi sanmıyorum çünkü hem perakende de hem şuanki işimde hıza ve çabuk sonuç almaya alıştım her ne kadar aklım hep mimarlıkta olsada sanırım hep yan mesleğim olarak şu anki işime destekten öteye gidemeyecek.






İstanbul'u özlüyor musunuz? Miami'de Türk yatırımcılarla bir araya geliyor musunuz?




İstanbul özlenmez mi tabiki özlüyorum, İstanbul aklıma gelince hemen trafiğini yağmurunu çamurunu düşünüyorum hemen çıkıyor aklımdan. Ama Türk yemeklerini daha cok özlüyorum. Burada çok fazla Türk arkadaşımız yok ama bizle aynı sektörde faaliyet gösteren, yatırım yapan zaman zaman fikir alışverişinde bulunduğumuz Türk arkadaşlarımız var. Aynı işi yapmamıza rağmen rekabet etmiyoruz birbirimize destek oluyoruz.




Miami herkes tarafından çok beğenilen ve özenilen bir yer. Sizin için hem iş hem tatil yapıyorsunuz diyebilir miyiz?




Evet insanların tatil için geldiğini yerde biz yaşıyoruz buranın en güzel özelliği on iki ay yaz olması. İş çıkışı plaja gidip güneşlenmek burada lüks değil. İkliminden dolayı sanırım herkes mutlu cana yakın ve çok samimi burada hiç yabancılık çekmedim geldiğim günden beri sanki senelerdir burada yaşıyormuş gibiyim. Biz Miami'nin 30 dakika kuzeyinde Boca Raton da yaşıyoruz. Miami'ye geldiğimden beri belki en fazla 5 kere gitmişimdir çok turist ve yabancı var orası gerçek Amerika değil gibi biz Boca'da daha mutluyuz.




İş piyasasını Türkiye ile kıyaslandığında aradaki farklılıklar neler?




Buradaki iş ortamı beni hala şaşırtıyor çünkü stres ve kötü sürpriz yok ilk geldiğimde uykularım kaçıyordu bu kadar kolay olmamalı diye düşünüp. Türkiye'de ne iş yaparsanız yapın bir yerde mutlaka kör dövüşüne maruz kalırsınız burada hersey açık ve ortada 14 yaşımdan beri yurt dışında yaşadığım için çok disiplinli ve kuralcıyımdır. Amerika'da bu şekilde çalıştığınızda başarısız olmanız için bir sebep yok. Sabah uyandığınızda acaba bugün nasıl bir sorun yaşarım derdi olmadan çalışmak beni gençleştirdi. Ormanda ceylanlar her sabah uyandığında yem olmamak icin aslandan daha hızlı koşmaları gerektiğini bilirler, aslanlarda ac kalmamak için en yavaş koşan ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini bilerek uyanırlar.Türkiye veya Amerika fark etmez güneş doğduğunda koşuya hazır olmamız gerekir buranın tek farkı sık ormanlarda değil açık arazide kosuyoruz.



Türkiye'ye tekrar geri dönmeyi düşünüyor musunuz?




Geçen sene bugün buraya gelme hayalim yoktu bugünde Türkiye'ye dönme hayalim yok ama insan hayatında her şey olabiliyormuş bunu iyi öğrendim. Maddi değerleri parayı pulu değil, huzuru mutluluğu seçtiğim için buraya geldim şu anda burada çok mutluyum. Ben dünyanın her yerinde yaşayıp her yerine adapte olup başarılı olabilirim o yüzden yaşadığım yerin önemi yok mutlu olmam önemli. Buradaki düzenim oturduktan sonra hedefim yılın 10 ayını Florida'da 2 ayını ise Türkiye'de Güney sahilllerinde geçirmek.




Sevgiliniz Ceyda Ateş ile olan birlikteliğiniz mesafe tanımıyor ve seviyeli bir şekilde devam ediyor. Bahseder misiniz?

Ceyda ile olan ilişkimiz ilk günkü kadar heyecanlı diyebilirim. Bir dönem Ceyda'nın üzerine çok gelindi kolay bir dönem değildi tabiki ailemle yaşadığım huzursuzluklar sanki onun yüzündenmiş gibi yansıtıldı aslında Ceyda'nın yaşadığım olaylarda en ufak bir etkisi yoktu sadece günah keçisi oldu ancak ikimizde o dönem sessiz kalmayı tercih ettik Ceyda'nın zaten aile meseleleri hakkında bir şey söylemesi söz konusu bile olamazdı bana da yakışmazdı. Olayların üstümüze gelmesine göz yumarak ilişkimizi daha fazla yıpratmadan birbirimize daha çok bağlandık.






Ceyda Hanım'ın geçtiğimiz aylarda yanınıza sizi ziyarete geldiğinde nasıl zaman geçirdiniz? Orada yaşamanızla ilgili Ceyda Hanım'ın düşünceleri neler?




Kimse sevdiği insanın başka bir yerde yaşamasını istemez tabii ki ama ben burada çok mutluyum Ceyda da ben mutluyum diye mutlu. Burayı çok seviyor işlerinden vakit buldukça tatile geliyor yanıma. Benim işim çok yeni olduğu için her safhasında başında bulunmam gerekiyor o yüzden fazla seyahat edemiyorum ama bu işi bizden daha iyi yapabilecek ekip kurduğumuzda bende daha fazla İstanbul'a geleceğim.




Son olarak evliliğe bakış açınız nasıl?




Evlilik gündemimde olan bir konu değil. Yaşadığım olaylar neticesinde beni biraz korkutuyor sanırım. Sorumluk sahibi bir insanım eğer evlendiğimde ailemin sorumluluğunu olması gerektiği gibi alamazsam mutsuz olurum. Şu an kendimde o gücü ve olgunluğu bulmuyorum.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR