X

"En iyi dostum cep telefonum!"

 

 

 

Uzun süredir bundan daha iç parçalayıcı, can acıtıcı, üzücü, acıklı, kahredici bir cümle kurmamıştım... Ama maalesef durum bu, bir süredir en iyi dostum, dert ortağım, oyun partnerim, akıl hocam cep telefonum!

 

 

 

Sabah gözümü açtıktan bir 5-10 dakika sonra ilişkimiz başlıyor, gün içinde arada birbirimizden uzak kalsak da sık sık bir araya geliyoruz. Kah internette bir şeyler arıyoruz kah Twitter'da 'gündem' takip ediyoruz... Instagram'da 'like' peşinde koşup Spotify'da Tom Waits'le, Radiohead'le, James'le dertleniyoruz...

 

 

 

Cep telefonum 'yalnızlığımın başkenti!'

 

 

 

Dün Kelebek'te Kutlukhan Perker'in karikatüründe lambanın cininden ilk isteği iPhone şarjı olan kadın benim. :(

 

 

 

Geçenlerde ayarlar bölümünde bir haftalık pil kullanımıma bakarken hayatımın hatrı sayılır bir bölümünü cep telefonumla geçirdiğimi fark ettim.

 

 

 

Twitter, Instagram, Spotify, Youtube, internet siteleri derken yaklaşık 8 saat 8 inçlik ekrana bakarak yaşamışım... Bu ayda 1 gün ediyor!

 

 

 

O gün bugündür "Bir cep telefonu bağımlısı mıyım?" diye düşünüyorum!

 

 

 

70 KEZ KONTROL

 

 

 

Britanya'da 16-24 yaş arası insanların yüzde 38'i cep telefonunu çok fazla kullandıklarını söylüyor. Uyumadan önce telefondaki uygulamaları kullandığını söyleyenlerin oranı yüzde 79! Sabah uyandıktan sonra 15 dakika içinde hemen cep telefonuna koşanların oranıYSA yüzde 55...

 

 

 

Türkiye'de insanların cep telefonu ekranı karşısında geçirdiği süre son 1 yılda yüzde 15.4 artarak 2 saat 59 dakikaya ulaşmış. Araştırmalara göre günde 70 kez telefonumuzu kontrol ediyoruz. 18-24 yaş arasında gözünü açar açmaz cep teleonuna bakanların oranı bizde yüzde 90'lara çıkıyor. Uyumadan önce telefonunu kontrol edenler se yüzde 83! Ailesiyle ya da arkadaşlarıyla birlikteyken cep telefonuna bakmaktan vazgeçmeyen yüzde 33'lük kesimde ben de varım. :(

 

 

 

Fotoğraf çekip paylaşmada dünya lideriyiz.

 

 

 

Kitap okumaya günde 1 dakika ayırırken, cep telefonundan kısa video izlemek için saatlerimizi veriyoruz...

 

 

 

APP'TEN TEDAVİ

 

 

 

Uygulma (app) geliştiricisi Nick Kuh, birçok şirketin bu app'leri geliştirirken 'davranış psikolojisi' uzmanlarıyla çalıştığını söylüyor: "Gurur duymuyorum ama söylemem gerek ben de çalıştım!"

 

 

 

Kuh, şimdilerde 'cep telefonunuzu ne kadar sıklıkla açtığınızı gösteren' bir uygulama hazırlamış. 'Mute' adlı uygulama iPhone'da ücretsiz olarak indirilebiliyor ve telefonunuzdan uzakta boş zamanlar yaratmanıza yardımcı oluyor.

 

 

 

Özellikle gençlerin cep telefonu bağımlılığıyla mücadele eden Norveç'te bir başka uygulama 'Hold' hizmete girmiş. Öğrencileri cep telefonundan uzak tutmaya teşvik için geliştirilen uygulama, 'uzak kalma süresine göre' puanlar verip onları atıştırmalık cips ya da sinema biletiyle ödüllendiriyor.

 

 

 

Cep telefonu bağımlılığı kendi pazarını yaratmış. Yaklaşık 240 bin kişi yaklaşık 5 dolar ödeyip hem cep telefonu kullanımına günlük sınırlar getiren hem de -eğer isterseniz- sınırı geçtiğiniz az cihazı kapamaya zorlayan Moment adlı uygulamayı indirmiş!

 

 

 

Dünyadaki insanların cep telefonlarıyla 'ilişkilerini' okuyunca benim biricik 'dostum' cep telefonuma aslında hiç de zaman ayırmadığımı fark ettim! Birçok insanın günde 3-4 saatlerini cep telefonlarını kurcalayarak geçirdiğini öğrenince 'O'nu bu kadar 'ihmal' ettiğim için üzüldüğümü bile söyleyebilirim.

 

 

 

İçkim, kumarım yok bir 'cep teleonum var', şimdi iznizle, bilgisayarın başından kalkıp onun yanına gideceğim. Ekran kilidini açıp 'Onu' biraz Instagram'da gezmeye çıkaracağım... İki yemek, birkaç eli kahveli blogger, az biraz kar romantizmi ve bugünün spesyali "Yarasın Kaptan" paylaşımı 'like'layacağım...