X

Uçmak en çok istediğim şeylerden biri. Gökyüzünde süzülmenin ne kadar güzel bir şey olduğunu hayal edip dururum hep. Ama tabii kendi kanatlarım olsaydı ya da süper güçleri olan bir kahraman olsaydım bu konuyu kabullenebilirdim. Benden daha cesur olanlar da zaten kanatları ve süper güçleri olmadan paraşütle atlama seanslarında bu zevki tadabiliyorlar. Ben de konuyu enine boyuna araştırmak üzere Efes'e doğru yola çıktım. İzmir havaalanından yaklaşık bir saat uzaktaki THK Gökçen Havacılık Efes Atlayış Merkezi'nde 4 bin metre yüksekten mutlu mesut aşağı atlamayı bekleyen öğrenciler ve tabii işin erbabı hocaların yanında aldım soluğu. İşin başında itirafımı yapayım, ben atlamadım ama atlamaya cesareti olan herkes için havada süzülme kurallarını öğrendim. İlk olarak herhangi bir ağır eğitim gerektirmeden hoca eşliğinde uçaktan atlayabiliyorsunuz. Gider gitmez skydiving'in zevkine varmak mümkün. Ama diyorsanız ki ben filmlerdeki gibi uçağın kapısını açıp kendi başıma atlamak istiyorum, o zaman 3 günlük bir eğitimden geçmeniz, bu süre dahilinde yer eğitimi ve hoca eşliğinde atlama eğitimlerinden geçmeniz gerekiyor. 3 günlük eğitimin bitiminde vücut uyumunuz ve tabii ki bu konuya karşı beceriniz ölçülerek tek başınıza atlamaya başlayabiliyorsunuz.

 

 

 

Sonraki atlayışlarınızda da gökteki akrobasi hareketlerini göstermeye başlıyorlar ve gökyüzünde istediğiniz gibi uçabiliyorsunuz.

 

 

 

PARAŞÜTÜN ÜNLÜLERİ

 

 

 

Uçmaya olan aşklarından artık orada yaşamaya başlayan ünlü konukları da var THK Efes Atlayış Merkezi'nin. Mesela Hayko Cepkin... Bu aşkını bir de televizyon programına dönüştüren Hayko, bütün yaz Halil Sezai, Can Bonomo, İrem Sak ve Gupse Özay gibi birçok ünlüyü paraşütle atlatmış. "Çekimler için daha ne kadar buradasın" diye sorduğumda "Henüz uçaktan atmak için herkesi kandıramadım" dedi. Ama yoldan gönüllü çıkanlar da yok değil.

 

 

 

Can Bonomo ve İrem Sak ilk atlayışlarından sonra hemen eğitim almaya karar vermişler. Özellikle Can Bonomo merkeze gitmiş ve daha ilk atlayışını bile yapmadan kursa yazılmış. Dalga geçenler olmuş ama şimdi Can merkezin en iyi öğrencilerinden biri. Havada ters taklalar mı istersiniz, uçaktan balıklama atlamalar mı istersiniz, hepsini yapıyor. Ve arkadaşım diye gözlemimi iletmem gerekirse Can'ı tanıdığımdan beri en mutlu dönemine şahit oluyorum. Demek ki insanlar üzerinde skydiving'in etkileri bir hayli derin.

 

 

 

Uçuş notları

 

 

 

* İLK atlamanızda bir fotoğrafçı da sizinle beraber atlayıp bütün heyecan anını kameraya kaydediyor.

 

 

 

*EĞİTMENLERİN hepsi fazlasıyla yüreklendirici. Herkes çok arkadaş canlısı, en ufak sorununuzla ilgileniyorlar.

 

 

 

*UÇAKLA yukarı çıkıp atlamaktan vazgeçenlerin sayısı çok azmış. Ama fikir değişirse sizi zorlayan olmuyor.

 

 

 

*EFES'TEKİNİ yazlık olarak kullanan skydiving hastaları, kışın Rusya'daki ya da Dubai'deki merkezlere gidiyormuş.

 

 

 

*MERKEZDE konuşmalar bir ara stratosferden Dünya'ya atlayan sporcu Felix'e geliyor ama konuyu önemseyen yok. Eğitmenlerin hepsi "Bizim de arkamızda NASA olsa biz de atlarız" görüşünde hem fikir.

 

 

 

Efes'teki cennet

 

 

 

Eğitim için Efes'e gittiniz ve "Nerede kalacağız" derseniz size bir çiftliğin içindeki moteli önerebilirim. Turcu Caravan&Moto Camping adındaki bu yer, ilk yapıldığı seneden beri yenilenmemiş, fazlasıyla salaş bir yer (uyarımı yapayım.) Ama bir çiftliğin içinde olması işin rengini benim için değiştirdi. Gece gittiğimde köpek yavrularının karşıladığı, odama giderken kedi yavrularının önümü kestiği mekânda sabah odamın arkasındaki kümesten gelen horoz sesiyle güne başladım. Çok erken olmasına rağmen uyuyamayıp civcivlerin annelerinin yanında beslenme dersine çıkmalarını izlemek ne güzeldi. Çiftlikte ayrıca atlarla vakit geçirebileceğiniz bir bölüm de var. Bölge itibariyle sivrisinekler gecenizin istenmeyen konukları olabiliyor ama spreyler sayesinde biraz nefes alabiliyorsunuz.