İş adamı Okan Tapan'ın eşi Elif Tapan, ''Afrodizyak Yemekler: 44 Tabak Aşk'' kitabıyla son zamanlarda oldukça gündemde. Bizde htkulup.com olarak kitabı bahane ettik ve Bodrum'da Tapanlar'ın kapısını çaldık. Beyazlar içinde bizi gülümseyerek karşılayan Elif Hanım, elleriyle hazırladığı köri soslu midyeyi ve patlıcanlı makarnayı; yine kendisi servis yaptı. Çocukluğundan beri mutfakla iç içe yaşadığını belirten Tapan, son kitabı için hayli titiz çalışmış. Okan Bey'e sonsuz bir aşkla bağlı olan Elif Hanım, yemekten bir saat sonra bize katılan eşine, soğumuş yemeği yedirmeyecek kadar eşine çok değer veriyor. ''Eşime soğuk yemek yediremem yenisini hazırlarım'' diyen Elif Hanım'ın da aşkı ilk günkü tazeliğini koruyor. ''Eşimle sofrada asla can sıkıcı konular konuşmayız'' diyen Tapan'ın söylediği gibi bizde can sıkıcı konuları bir kenara bırakarak sohbete başlıyoruz.

Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN


Fotoğraflar: Kahraman DOĞAN



Çocukluğunuzda hatırladığınız mutfak nasıl bir yerdi?




Çocukluğumdaki mutfak oldukçe neşeli, eğlenceli ve kalabalıktı. Anneannem ve annem çok güzel yemek yapardı. Babamın makarnaları çok özeldi. Tüm akrabalarımıza, dostlarımıza pazar günleri kapımız herkese açıktı. Babamın makarna yapma makinası vardı, beton hazırlar gibi makarnasını hazırlardı. Hala da yapıyor, devam ettirmeye çalıştığımız aile geleneğimiz. Banada ne iş verilirse onu yapardım. Ailece mutfakta çalışmak çok keyifliydi. İleride yapacağım iş, o yıllarda bilinçaltıma işledi demek ki

Evde mutfağa en hakim olan kişi kimdi?




Annem daha çok hakimdi. Babam hobi gibi ya da yoga yapar gibi makarna yapıyordu. Birçok tarifim annemden öğrendiklerimdir. Anneannem de iyi yemek pişirirdi.




İyi yemek pişirmek genlerinizde var o zaman...




Belki de...

Mutfak üzerine mi bir eğitim aldınız?




Amerika'da ve İtalya'da fotoğrafçılık okudum ama o bana yetmedi. Otelciliğe yönelmek üzereyken yemek bölümü ilgimi çekti. Dünyadaki en iyi gastronomi okullarından biri olan Cordon Blue'de iki sene eğitim aldım. Okulda öğrendiklerimi bir kere bile yapmamış olabilirim önemli olan bazı bilgileri almak. Onu aldıktan sonra malzeme çok istediğiniz kadar oynayabiliyorsunuz.





Eğitiminizden sonraki süreçte neler yaptınız?




Türkiye'ye döner dönmez Teşvikiye'de catering ve gurme firması açtım. 1 sene sonra arkadaşlarımla ortak olduk ve Crema adında gurme dükkan ve pastane cateringi açtım. İstanbul'un en iyi gurme dükkanlarından biri seçildi. Türkiye'de de beni tatmin edecek boyutta firmalar olmadığı için tesadüf bir şekilde Amerika'dan bir firmadan iş teklifi aldım. 2-3 sene o kadar oraya gittim. Türkiye'de edinemeyeceğim bir tecrübe yaşadım. Ardından Türkiye'ye döndükten sonra Masa adında hem catering hem de parti mekanı kurdum. 5 senede orayı farklı yerlerde devam ettirdim. En son 4 sene önce kapadıktan sonra tamamen yemek kitabı yazarlığına yoğunlaştım.

'Mutlu Mutfak' serisi kimin fikriydi?




Uzun zamandır kitap yazmak istiyordum ama yemek kitabına konsantre olacak vaktim yoktu. İşlerimi kapadıktan sonra Okan Bey'le evlendim. Yemek kitabı yazmak istediğimi o da biliyordu. Beni çok cesaretlendirdi bu konuda. İsmi de Okan'ın fikriydi. Mutfak mutlu bir yerdir diye düşünüyordu.

Serideki kitapların isimleri neler?




İlk kitabım 'Yeni Evliler için Misafir Sofraları'. Yeni evli bir çiftin evine gelecek 10 ayrı misafire göre menüler var. İkinci ise şu an yayınlanan Afrodizyak Yemekler: 44 Tabak Aşk.




Serideki diğer kitapların isimleri belli mi?




Sekiz tane daha var. Sırasını henüz bilmiyorum. Kitabın ismi içeriğini de anlatıyor. Tüy Siklet, Tel Dolap, Çocuklarla Çocuklar İçin, Bir Tava Bir Spatula, Eşimin Yapamadığı Yemekler.

'Eşimin Yapamadığı Yemekler' kitabı da ilginç geliyor kulağa...




Okan'ın arkadaş çevremden ismini duyup da yiyemediği yemekler için bu kitabı düşündük. Dostlarımız Okan'a sürekli ''Sana bu yemeği yaptı mı? Şu tatlısından yedin mi?'' diye sorular soruyorlardı. O da hiçbirini yemedim dedikten sonra ''Bende bir kitap yazacağım karımın bana yapmadığı yemekler'' deyince espriyle kitabın ismi ortaya çıktı. Kitapta yer alması için Okan şimdi duyduğu yemekleri tek tek not alıyor. Kitabın bir bölümüne de ''Kocamın Bana Yaptığı Yemekler'' olacak.






O zaman Okan Bey de güzel yemek yapıyor...




Pazar sabahı kahvaltımızı hazırlar. Menemen, Ankara Tavası, annesinden öğrendiği pirzolayı harika pişirir. Beraber paylaşmaktan keyif aldığımız yer mutfak oldu.

Afrodizyak Yemekler: 44 Tabak Aşk' kitabı nasıl ortaya çıktı?




Bundan 10 sene önce Beyoğlu'nda Markiz açıldığı sırada Sevgililer Günü'ne özel 40 Gün 40 Gece Aşk adında bir sergi düzenlendi. Bu sergiye değişik iş gruplarından insanlardan farklı eserler, vermesini istediler. Bende sergiye catering işimle bağlantışı bir şey yapmak istedim. Bende ''40 Gün 40 Gece Aşk 40 Tabak Aşk'' adında bir pano hazırladım. O panoyu hazırlamak için afrodizyak bilgi kitaplar vardı kütüphanemde. 40 afrodizyak gıdayı o panoda kullandıktan sonra yemek tarifini de sitemde yayınladım. Bu kitap projesi başlayınca aklıma afrodizyak gıdalar geldi. Annemlerin evlilik yıldönümüydü, onlara değişik ve benim yaratacağım bir şey yapmak istiyorum. Onların aşkından ilham alarak bu kitabı 44. evlilik yıldönümlerinde onlara hediye ettim.

Bir davete nasıl hazırlanıyorsunuz?




Eve ilk defa gelecek biriyse; genel bir menü hazırlıyorum. Sevmediği bir şey varsa sorar ona göre hazırlarım. Deniz mahsulu sevmeyen birine, tamamen deniz mahsullerinden oluşan bir menü hazırlamak içler acısı olabilir. Sık sık gelen arkadaşlarımın damak zevkini bilir ona göre hazırlarım. Malzemelere, mevsime ve hava durumuna göre menüler hazırlarım.

Dostlarınız hangi yemeklerinizi seviyor?




Birçok yemeğimi seviyorlar. Spagetti bolonezimi çok seven var. Körili midyemi severler. ''Gelmesen de kek yap yolla diyen arkadaşlarım var.'' Mantarlı risottomu da çok beğeniyorlar.



Eşinizle yemek yapmak dışındaki ortak zevkleriniz neler?




Gün içindeki tüm aktivitelerden hoşlanıyoruz. Müzik mesele ortak ilgi alanımız. Sürpriz cd'ler hazırlayıp birbirimize hediye ediyoruz. Yeni yerler keşfetmeyi seviyoruz, evimizin civarında bir sürü küçük köyler var, oralara gidiyoruz. Denemediğimiz küçük restoranları deniyoruz, balık pazarına alışverişe gidiyoruz.

Erkeklerin kalbine giden yol mideden mi geçiyor?




Bence kadın, çocuk yaşlı herkesin kalbine giden yol midesinden geçiyordur. Yemek çok önemli bir iletişim aracı. Etrafımdaki küçük çocuklarla yakınlık kuramadığım zaman direkt yemekle kalbini kazanıyorum. Okan da çok güzel yemek yapıyor; bende bayılıyorum. Demek ki kadının da kalbine giden yol mideden geçiyor.

MARANGOZLUK ÖĞRENMEK İSTİYORUM

Okan Bey'le sofrada neler konuşuyorsunuz?




Özellikle canımızı sıkacak konuları konuşmuyoruz, aldığımız karar bu. Sofrada canımızı sıkacak konular konuştuğumuz zaman yemek zehir oluyor.

Klasik otomobil yarışları tutkunuz varmış...




Çok zamandır gidemiyorum çok özledim. Klasik bir araba alacak olsam Alfa Romeo Julia veya Spider alırım. Mercedes'in Roadster, Bently'in Kornis'i var. Birçok defa co-pilot olarak yarışlara katıldım. Kupalarım var bir sürü. Onları servis amaçlı kullanıyorum. Kupalarıma grissini, krik krak koyuyorum.

Tatil için Bodrum'u seçmişsiniz. Hayatınızda önemli bir yeri var mı?




Güzel bir yer ve Okan Bey'le Bodrum'da tanıştık. İkimiz için güzel bir yer. Türkiye'de tatil için en güzel yerlerden biri.

Koleksiyoner bir insan mısınız?




Birtakım şeyleri biriktirmek zor oluyor ama eşim iyi bir koleksiyoner. Onun çok koleksiyonu var. Gözlük, şapka, kalem vs...

İşadamı bir babanın kızısınız. İş hayatına dair babanızdan neler öğrendiniz?




Babamın işlerinin yoğun olduğu dönemde benim yaşım ufaktı. Bir şey öğrenebilecek kadar yanında olamıyordum. Yurtdışından döndüğüm zaman da işlerinin daha çok değiştiği bir döneme girmiştik. Ama ben babamın başına gelen birtakım acı olaylardan çok şey öğrendim. Tüm ailemizi etkiledi ama hepimiz daha da kuvvetli olduk.

Yaşamınızdaki öncelikleriniz neler?




Dürüstlüğe çok önem veririm. Yalan ve sahtekarlıklardan rahatsız olurum. Yaratıcılığın ve dürüstlüğün ön planda olduğu ortamlarda bulunmaya çalışıyorum; hayatımda bunlara yer vermek istiyorum.

Şimdiye kadar yapmadığınız içinizde ukte kalan bir şey var mı?




Keşke lafından hiç hoşlanmıyorum. İnşallah yaparım diyorum. Birkaç dil daha öğrenmek istiyorum. Marangozluk öğrenmek istiyorum. Çok ilgimi çekiyor. Kendime göre amatör bir şeyler yapıyorum. Şarap ve şampanya şişelerinin mantarlarını biriktiriyorum bunlarla masa yapacağım.







İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR