Erol Evgin'in geçen yıl çıkardığı ‘Altın Düetler' albümünü hala ilk günün keyfiyle dinliyorum. Evgin, yarın akşam Harbiye Açıkhava sahnesinde olacak ve ona sahnede sürpriz bir isim eşlik edecek.
Günlerdin bu konser konuşuluyor ve tahminler, Evgin'in ‘Ben İmkansız Aşklar İçin Yaratılmışım' şarkısını birlikte seslendirdiği Sezen Aksu üzerinde yoğunlaşıyor. Ancak bu sürprizi Evgin ve ekibi sır olarak saklıyor. Hatta işi o kadar ciddiyetle yapıyorlar ki o ismin adını ekibe açıklamak bir yana, provasını bile duyulmasın diye son güne bırakmışlar.
İşte izleyiciye saygı bu. Ben ilk kez işi bu kadar sıkı tutanı ve sürprizi de layıkıyla yapmak için emek verenini gördüm.
Çocuklara telefonla gelen ölüm emri
Geçen akşam arkadaşlarımla evde otururken içimizden biri, son günlerde oğlunun sürekli bilgisayar başında olduğundan, kimi günler ağzını bıçak açmadığından bahsetti. Panikle atladık: "Mavi Balina oynuyor olmasın?"
Arkadaşım yüzümüze şaşkınlıkla bakınca anladık ki, hala pek çok ebeveyn gibi onun da bu oyundan haberi yok.
Mavi Balina aslında oyun değil, ölüm tuzağı. Yaratıcısı kısa süre önce Rusya'da tutuklandı ancak tehlike devam ediyor. Üstelik sadece çocuklar değil gençler de bu tuzağa düşüyor.
Peki bu nasıl bir ‘oyun'?
ŞANTAJ YAPIYORLAR
Sosyal medyadan gönderilen gizli bir linkle oyuna dahil oluyorsun. ‘Oyun yöneticisi' 50 gün boyunca senden, çoğunluğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmeni istiyor. Emirler gece yarısından sonra geliyor. Başlarda ‘kolunu, bacağını çiz-kes' derken her geçen gün şiddetin dozu artıyor. Bu sırada telefonundan ele geçirdikleri bilgilerle bir yandan da şantaj yapılıyor.
Dünyanın pek çok farklı ülkesinde son 6 ay içinde yaşanan intiharlardan bu oyun sorumlu tutuluyor. Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere'deki okullarda ebeveynlere yönelik uyarılar yapılıyor. Türkiye'deyse uyarıyı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptı. BTK ebeveynlere yönelik açıklamasında şunları söyledi:
UYARILARA KULAK VERİN
"Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor. Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor."
Almanya'da yaşayan Furkan Şen (14), geçen hafta intihar etti ve babası tüm aileleri bu oyuna karşı uyardı.
Tehlikenin farkında mısınız? Çocuklarınız yanı başınızda, odalarında diye onları güvende sanmayın.