Erkekliğin kitabını yeniden yazan Aynalı Tahir bugün gelse ve ortalıktaki 'adam gibi adam' enflasyonunu görse oturur bir köşede ağlardı eminim... Elini sallasan 'adam'a çarptığı bir ortamda 'erkeklik'le ilgili iyi kötü bir fikrim var ama kadınlar ve onlara nasıl davranmam gerektiği konusunda sıfırım! Harvey Weinstein'ın 'taciz'lerinin ardından sosyal medyada başlayan ve 15 milyona yakın kadının katıldığı 'me too' (ben de) kampanyasından sonra bu konu hakkında biraz daha düşünür oldum.




Onlarca kadınla birlikte çalışıyorum, bir sürü kadın arkadaşım var ama onlara nasıl 'davranmam' gerektiği konusunda en küçük bir fikrim yok. 'Hayvani' bir içgüdüyle yürütüyorum onlarla ilişkilerimi.




Bana sorsanız 'son derece kibar ve anlayışlıyım' onlara karşı. 'Kabalık', 'cinsel taciz' gibi iğrençlikler benimle yan yana bile gelemez! 'Hassas, mükemmel bir erkeğim' diye düşünüyorum... Acaba öyle mi?




Sonuçta bütün bunları düşünen bir 'erkek beyni!' Kadın konusundaki kapasitesi 1 megabayt'ın biraz üstünde, işlemcisiyle Google'da sayfa açmak bile mümkün değil. Anlayın işte...




Hangi davranışlarım onlar tarafından 'uygunsuz' bulunur bilmiyorum. "Yaptığım patavatsız bir espri 'cinsel tacize' girer mi en ufak bir ipucum yok!" diye düşünüyordum ki geçen hafta The Guaridan'da Nicole Silverberg, 'Kadınlara daha iyi davranmak isteyen erkekler için' kullanım kılavuzu niteliğinde bir liste yayınladı.




Silverberg'in listesindeki bazı maddeleri çiğnediğimi fark ettiğimde bu konuda zır cahil olduğumu kabul ettim...




O yüzden bugün bütün benim gibi 'erkek beyinliler' için Nicole Silverberg'in "Kadınlara karşı nasıl daha iyi davranılır" listesini yazayım dedim... Pek ümüdim yok ama belki bir faydası olur...




MADDE MADDE 'ADAM'LIK




*Kadın konuşurken dinleyin, aynı anda siz de konuşmayın...




*Bir toplantıya ya da panele katılmak için çağrıldığınızda bütün konuşmacıların erkek olduğunu görünce, itiraz edin... Hatta katılmayı reddedin.




*Bir kadın konuşurken bir erkek arkadaşınız onu dinlemeyip aynı anda başka biriyle başka bir şey konuşuyorsa onu uyarın: "Kadın bir şeyle anlatıyor burada!"




*Prefesyonel bir ortamda (iş yerinde) kadınlar için 'deli' demeyin...




*'Feminist' tarafınızı kadınların size güvenmesini sağlayacak bir araç gibi kullanmayın. Sosyal medyada 3-5 like için değil gündelik hayatta gösterin...




*Tanımadığınız kadınlara dokunmayın. Daha doğrusu kadınlara neden dokunma ihtiyacı hissettiğinizi kendinize bir sorun...




*Dünyadaki herhangi bir kadının size bir şey borçlu olduğunu düşünmeyin...




*Doğru şeyi yaptınız diye illa 'teşekkür' beklemeyin...




*Bir kadın sizin 'hassas' yönlerinizi gördü diye onu cezalandırmayın.




*Bir kadın sizden istemediği sürece ona penisinizin fotoğrafını yollamayın!




*Bir kadın size "Hayır" dediyse zorlamayın.




*Eğer bir kadın size 'seks'le ilgili "Evet" demiyorsa üstelemeyin, geri durun!




*Kadın sarhoşsa size ya da arkadaşınıza 'bir şeyler' için rıza göstermiyorsa durun. Arkadaşınızı da durdurun. Arkadaşınız da sizin sorumluluğunuzdadır.




*Kadın düşmanı şakalar yapmayın.




*Kadınları yaratıcı projelere dahil edin ve eşit olarak katılmalarına izin verin.




*Kadınların 'şirin', 'hoş' olmasını beklemeyin, böyle olmadıklarında bozulmayın.




*Bir kadının kıyafetlerine bakıp zekâsı, yetenekleri ya da istekleri hakkında varsayımlarda bulunmayın.




*Erkeklere ödenen maaşı eşit şekilde kadınlara da ödeyin.




*Bir erkeğin 'pisliğin' teki olduğuna inanmak için tanık olmana gerek yok. Kadınların söylediğine inanın ve güvenin.




*Bulunduğununuz mevkinin 'gücünü' kadınların dikkatini çekmek, seks vb. şeyler için kullanmayın.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR