Elon Musk adını ilk ne zaman duydunuz? 5-10 yıl öncesine kadar sadece belli çevrelerde tanınan Musk bugünlerde küresel bir fenomene dönüşmüş durumda. 250 milyar dolara yaklaşan servetiyle dünyanın en zengin adamı ama aynı zamanda bir evi bile yok! 43 milyar dolar ödeyip Twitter’ı almaktan bahsediyor ama eski sevgilisi onu anlatırken sürekli fıstık ezmesiyle beslenen, yırtık pırtık yatağını bile değiştirmeyen bir ‘varyemez’ portresi çiziyor.
Rakibi olan firmalar medyada yer alabilmek için milyarlarca dolarlık reklam bütçesi ayırırken o reklama tek kuruş bile harcamadan her gün TV’lerde, gazetelerde, sosyal medyada milyonlara ulaşıyor. Kah siyasi manipülasyon yapıyor kah bir tivitiyle ‘kripto para’ piyasasının altını üstüne getiriyor.
Eski eşi Amber Heard’le birlikte olduğunu iddia ederek kendisinin cinsel organını keseceğini söyleyen Johnny Depp’i ‘kafes dövüşü’ yaparak kozlarını paylaşmaya çağıran Musk, Ukrayna’yı işgal eden Putin’i de ‘düello’ya davet ediyor...
Oray Eğin geçenlerde onun için, “Bir yanda neredeyse bir tarikat lideri gibi ağzının içine bakan takipçileri var, tam karşısındaysa kontrolsüz güçle nasıl baş edileceğini bilemeyen diğerleri...” diye yazmıştı.
Onu James Bond filmlerinde dünyayı ele geçirmeye çalışan, şeytani zekalı, süper zenginlere benzeten de var, şımarık bir sosyal medya trolü olarak gören de...
Özellikle insanları Mars’a götürme hayalleri kurduran SpaceX şirketi ve Tesla otomobilleriyle popüler olan Elon Musk hem kendisi için söylenenlerin hepsi hem de hiçbiri sanki... En yakınındakilerin bile aklından neler geçtiğini çözemediği sadece eğlenmek isteyen, tüm dünyaya nanik yapıp alay eden bir ‘çocuk’!
MİLYAR DOLARLIK NİSAN 1 ŞAKASI
Öyle bir çocuk ki ‘oyuncağı’ Tesla’nın lansmanında şımarık danslar ederken, bir yandan da Mars’ta koloniler kurmayı hayal edebiliyor... Bir çocuk gibi hayal kurmaya başladı mı hiçbir sınır tanımıyor... Mesela insanların şu anda bir video oyununun içinde yaşadığını düşünüyor. Matrix’in Neo’sunun bile aklını alacak bir özgüvenle ‘şu anda yaşadığımızın bir gerçeklik olma ihtimalinin milyarda bir’ olduğunu iddia edebiliyor.
Bu uçuk kaçık fikirleri nedeniyle sosyal medyada “Bu adam uzaylı mı?” geyikleriyle de tam bir trol cinliğiyle tatlı tatlı dalga geçiyor: “Şu anda uzaylı değilim ama bir zamanlar uzaylıydım!”
Fizikte ve felsefedeki en önemli sorulardan birinin “Uzaylılar nerede?” sorusu olduğunu belirttiği bir konuşmasını şöyle sürdürüyordu: “Bilmiyorum belki de şu anda aramızdadırlar...” Kendisinin dinleyenlerin kahkahaları arasında tam bir afacan gibi taşı gediğine oturtuyor: “Hatta benim uzaylı olduğumu söyleyenler var!”
Ele avuca sığmaz bir çocuk Elon Musk öyle ki 2018’te Twitter’da Tesla’nın iflas ettiğini yazdığında yatırımcıları karalar bağlarken o tiviti yazdığı koltuğunda topuklarını yere vurarak, “Nisan 1” diye kahkahalar atıyordu.
Yapay zekanın bir diktatör olabileceğini söyleyen de Musk, bir ‘Cyborg Ejderha’ yaptığını tivitleyen de!
ŞİRKETİNE ‘SIKICI ŞİRKET’ ADINI KOYAN ADAM
Annesiyle güne gitse komşu teyzeler tarafından “Zehir gibi çocuk” diye sevilecek olan Elon Musk, istedikleri olmadığında bir ‘çocuk’ gibi agresifleşiyor. 2018’de Tayland’da bir mağarada mahsur kalan futbol takımındaki 12 çocuk ve antrenörlerini kurtarmak için tüm dünya seferber olduğunda en ‘cin fikir’ Musk’tan gelmişti. Su dolu bir mağarada dar bir bölgede mahsur kalan çocukları kurtarmak için minik bir denizaltı tasarladığını söyleyen Elon Musk, ‘icadı’nın kullanışsız olduğunu söyleyen arama-kurtarma ekibindeki İngiliz dalgıç Vernon Unsworth’e, Twitter’da ‘pedofil’ demekte tereddüt etmedi. Ancak gelen tepkiler üzerine tivitini sildi. Ama ‘ego’su olayı orda bırakmasına engeldi... Olayı takip eden aylarda Unsworth’e ‘çocuk tecavüz’cüsünden başlayıp ağıza alınmayacak bir dolu hakaret daha etti. Hatta İngiliz dalgıcın bir açığını bulabilmek için dedektif tuttuğu bile söylendi.
Musk’ın bulaştığı isimlerden biri de uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın kardeşi Roberto Escobar’dı! 2018’de Musk’ın şirketi ‘The Boring Company’ (tam ona yakışır ir şirket adı: ‘Sıkıcı Şirket’) bir alev makinesi piyasaya sürdü. Roberto Escobar, “Bu fikir benimdi. Musk bende çaldı, bana 100 milyon dolar ödemeli” diyerek mahkeme kapılarına gittiğinde Elon Twitter’da “Bu alev makinesi değil Mr. Escobar!” diye ‘like’ kovalayıp fikri Mel Brooks’un ‘Spaceballs’ filminden çaldığını söylüyordu, muhtemelen kahkaha atarak...
ÇOCUĞUNUN ADI ‘X Æ A-12’
Elon Musk, kendisi gibi dolar milyarderi Jeff Bezos’la, tıpkı misket oynayan çocuklar gibi, uzay konusunda rekabete girdi. Bezos’un SpaceX’e rakip olarak kurduğu ve hedefine Ay’ı aldığı şirketi Blue Orgin de Musk’ı çok eğlendirdi. 2019’de SpaceX’in Mars’ı kolonileştirme hedefine taş atan Bezos’a yine en sevdiği yerden Twitter’dan cevap verdi: “Bir topun üzerine ‘mavi’ kelimesini koymak şüpheli bir markalaşmadır.”
Musk, ‘kopyacı’ dediği Bezos’la dünyanın her yerine hızlı internet götürmek için uzaya binlerce uydu gönderme projesi Starlink’te de karşı karşıya geldi. ABD Federal İletişim Komisyonu’nda bu konuda izin alan Elon Musk, Jeff Bezos’un bu konudaki itirazına da isyan etti: “Rekabeti daha doğmadan boğmaya çalışma...”
Elon Musk bugünlerde Twitter’ı satın alıp almayacağı tartışmalarıyla gündemde.
1 Ocak’ta her gün bir Twitter hissesi almaya başlayan 4 Nisan’da ‘Mavi Kuş’un yüzde 9’una sahip olup, en büyük hissedarı konumuna ulaşan Musk, önce ‘düzeltme’ tuşunu siteye getirmek istediğini açıkladı. Twitter yönetimi 5 Nisan’da Musk’ı yönetim kuruluna almayacağını söyledi. Vanguard Group 8 Nisan’da Twitter’ın 10.3 hissesine sahip olduğunu ve en büyük ortağın kendileri olduğunu duyurdu. 10 Nisan’da Elon Musk’ın Twitter yönetim kuruluna katılmayı reddettiği duyuruldu. 14 Nisan’da Musk 43 milyar dolara Twitter’ın tamamını satın almak istediğini bildirdi. 15 Nisan’da Twitter yönetim kurulu Musk'a karşı bir 'zehir hapı' stratejisi başlattı.
Ve tüm dünya son 15 gündür bu ele avuca sığmaz çocuğun bir sonraki hamlesinin ne olacağını konuşuyor... Oray Eğin, ‘Dünyayı yöneten adam’ başlıklı yazısında, “Jeff Bezos’un Washington Post’u alması sürekli onunla rekabet halindeki Elon Musk’ı kesmiyor; geleneksel medya—en azından ABD’de—teamüllerle yürüyor hala, silaha döndürmek o kadar kolay değil. Ama Musk sahibi olduktan sonra Twitter’la istediğini yaptırabilecek ciddi bir güç sahibi olabileceğini biliyor.
Tarikat lideri benzetmem boşuna değil: Onun her dediğine körü körüne inanan milyonlarca insan var. Bu insanları hareketlendirip bir kamuoyu baskısı oluşturmak, siyaseti yönlendirmek, yeni Amerikan başkanını seçmek ya da halihazırdakini görevden almak, dünyayı alt-üst etmek, dünyanın hakimi olmak Elon Musk zekasında birisi için hiç zor olmasa gerek.” diyordu.
Doğrusu ondan her şeyi beklemek mümkün! Sonuçta 2020’de müzisyen Grimes’ten dünyaya gelen çocuğuna ‘X Æ A-12’ adını veren birinden bahsediyoruz!