Lütfen şimdi herkes elindeki kamerayı yere bıraksın! Türkiye televizyon tarihinde dönüm noktası olacak bir iddiayla karşınızdayım... Aslında biraz sonra yazacaklarıma ‘dedikodu’ da diyebilirdim ancak bana ‘hikayeyi’ anlatan kişi böyle konularda ‘dedikodu’ yapmayacak kadar ciddi ve bu işi bilen birisi olunca, duyduğumda “Yok artık!” diye bağırmama neden olan haberi ne olur ne olmaz diyerek ‘iddia’ olarak yazayım dedim. Malum bu gibi işlerde her şey son dakikada bile değişebiliyor...


Neyse fazla uzatmadan haberi verip detaylara aşağıda devam edeyim: ‘Seven’, ‘Fight Club’, ‘The Social Network’, ‘Zodiac’ ‘Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi’, ‘Gone Girl’, ‘Mank’ gibi klasikleşen sinema filmlere imza atan, ‘Mindhunter’ muhteşem bir dizinin yaratıcılarından usta yönetmen David Fincher, Türkiye’de, yerli oyuncularla bir polisiye dizi çekecek! Evet, sevgili sinemaseverler sizi duyuyorum; gerçekten: “Wowwwww”:)


'İddia'yı bana aktaran kişiye kaç kez "Emin misin, ismi yanlış duymuş, başka biriyle karıştırmış olmayasın?" diye kaç kez sorduğumu hatırlamıyorum. Her seferinde "David Fincher yahu!" cevabını alınca bu 'rüyamda görsem inanamayacağım' iddiayı sizinle paylaşıyorum:)

DAVID FINCHER'DAN ÖNCE DAVID FINCHER'DAN SONRA

Ulusal ve dijital kanallarda yayınlanan birçok yerli dizimiz dünya televizyonlarında ilgiyle izlenmesine rağmen maalesef henüz Almanya'dan ‘Dark’, İspanya'dan ‘La Casa de Papel’, Güney Kore'den ‘Squid Game’ ayarında global bir 'hit'imiz çıkmadı. Bunda ulusal kanalların bu çapta işlere bütçelerinin yetmemesi etkili tabii... ‘Soap Opera’lardan hallice dramlar, ‘hafif’ romantik komediler ve 'Tudor', ‘Game of Thrones’ kırması tarihi dizileri ancak karşılayabiliyorlar. Onları anlıyorum!


Ancak Netflix’in Türkiye’de çekilen ilk orijinal dizisi Hakan-Muhafız’dan bu yana geçen 4 yıllık sürede dijital kanalların güçlü dizi sektörümüzden ‘dev’ bir iş çıkaramaması üzücü!


Bu noktada David Fincher gibi sinema tarihinin en usta yönetmenlerinden birinin Türk oyuncularla bir ‘Türk dedektif’ hikayesi çekmek için Türkiye’ye geliyor olması sektör için çok ama çok önemli diye düşünüyorum. Fincher’ın çıtayı çıkaracağı nokta bundan böyle tüm yerli yapımlar için bir kriter olacaktır. Dizi sektöründeki işler “David Fincher’dan Önce ve David Fincher’dan Sonra" diye anılacaktır.

TÜRK ‘POLİSİYE’ TÜRÜNDE DÖNÜM NOKTASI OLUR

Sektöre bir heyecan getiren Netflix, ‘Hakan-Muhafız’, ‘Atiye’, son olarak önümüzdeki günlerde yayınlanacak, ‘Pera Palas’ta Gece Yarısı’ gibi ‘oryantalist’ bakış açılı işlerin yanında ‘Fatma’ gibi dünya standartlarına göre ‘vasat’ bir ‘katil’ öyküsü, ‘Love 101’ gibi ‘cesur olsam mı olmasam mı’ karar veremeyip iz bırakmadan bitip giden dizilerle günü kurtarıyor. ‘Yerli dizi yersiz uzun’ diye diye ‘fast food’ işler yapmaktan illallah etmiş sektörü, ‘fine dining’imsi işlerle ‘mutlu’ ediyor. Bu noktada ‘Bir Başkadır’ ve ‘Kulüp’ü ayrı yere koymak gerek! Kendi kulvarlarında çıtayı yükselten ama dünyada karşılığı sınırlı olan işlerdi onlar…


Puhu TV’de yayınlanan Onur Saylak’ın Hakan Günday’la birlikte senaryosunu yazıp yönettiği Haluk Bilginer’li ‘Şahsiyet’, Berkun Oya’nın yazdığı Seren Yüce’nin yönettiği Blu TV’de yayınlanan yine Bilginer’in başrolde olduğu ‘Masum’, Emin Alper’in yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Alef’, Yiğit Özşener ve Engin Koç’lu ‘Bozkır’ gibi kısmen başarılı polisiyelerin ardından David Fincher’ın bir dijital kanal için çekeceği ‘Türk dedektif’ öyküsü ülkemizde bu ‘janr’ için bir dönüm noktası olacaktır.

7 HAFTADA 2 BÖLÜM ÇEKECEK

Proje için bir süre önce Türkiye’ye gelen David Fincher, hem mekan bakmış hem de dizinin başrolüyle görüşmüş. Dizinin başrolünde birçok uluslararası yapımda rol alan ünlü bir isim yer alacakmış! (Sizin de tahnimin edebileceğiniz bu isme ulaşmaya çalıştım ancak bir cevap alamadım o yüzden kim olduğunu yazamıyorum:) Dizinin oyuncu kadrosunda uluslararası yıldızlar da yer alacak. Yerli cast için İngilizcesi iyi oyuncularla deneme çekimleri yapılmış.


Geçtiğimiz günlerde ABD’ye dönen David Fincher, Nisan ayında çekimler için yeniden İstanbul’a gelecekmiş. Fincher, 7 haftada dizinin ilk 2 bölümünün çekip dizinin konseptini oturttuktan sonra diğer bölümleri yerli ve yabancı yönetmenler tamamlayacakmış.


Bu bilgiler ışığında IMDB’de David Fincher’ın şu an hazırlık aşamasındaki projelerine baktım. Usta yönetmenin yöneteceği iki yeni proje görünüyor. İlki Michael Fassbender ve Tilda Swinton’ın rol aldığı ‘The Killer’. İkincisi ise ‘Stranger’! IMDB’de bu projeyle ilgili hiçbir bilgi yok… 2015’te Fincher’ın Alfred Hitchcock klasiği ‘Stargers on A Train’i yeniden çekeceği haberleri çıkmış. Hatta Ben Affleck’in başrolde olacağı yazılmış. IMDB’deki hakkında hiç bilgi olmayan ‘Strangers’ bu proje de olabilir bizim ‘Türk dedektif’ öyküsü de…


Başta da söylediğim gibi şov dünyasında böyle ‘iddialar’ kulaktan kulağa hep konuşulur. Son dakikada projeler değişir, rafa kalkar. Bu iddiayı yazan gazeteci bir anda açığa düşer. Ancak bu ‘haber’ öyle güzel, sinema-TV sektörümüz için heyecanlı bir ‘iddia’ ki duyar duymaz yazmadan duramadım… Umarım David Fincher’ın ‘Game’ (Oyun) filmindeki gibi ‘kötü bir şaka’ değildir:) Fincher’dan bir Türk dedektif hikayesi izleyebilme rüyası bile güzel… Ne diyeyim bu 'rüya' hayırlara vesile olsun.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR